Terugblik - Een Fotoretrospectief - Zoran Lesic


DEN HAAG, 20080425 -- Zoran Lesic (1953) wordt gezien als een innovatieve fotograaf wiens dynamische werk verband houdt met de schilderkunst en het theater. De verhoudingen binnen zijn werk komen voort uit zijn interesse voor de beeldende kunst en de productiemethodes van zijn werk zijn beïnvloed door zijn liefde voor het theater. In het Haagse Anna-gebouw wordt 4 mei een overzichtsexpositie geopend van Zorans werk.

Twee belangrijke ogenblikken in het leven van Zoran hebben gestalte gegeven aan de inhoud van zijn werk. Na een succesvolle carrière als acteur en theaterfotograaf, bevond hij zich plotseling in het midden van de Balkanoorlog waardoor zijn carrière een andere richting insloeg. Nadat hij twee jaar als oorlogsfotograaf heeft gewerkt, verliet hij Sarajevo en werd hij met zijn familie in Nederland herenigd. In 1997, begon hij zijn werk aan de ICTY (International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia) als "Crime Scene Photographer". De sporen van zijn oorlogservaringen en zijn huidige werk bij de ICTY resoneren door in zijn foto's, die thema's als leven, oorlog, liefde en catharsis behandelen.

De tentoonstelling in ANNA is een retrospectief van meer dan 200 werken die zijn carrière als fotograaf in de afgelopen 15 jaar gekenmerkt hebben. Zorans werk wordt in negen ruimtes tentoongesteld waarin ook installaties te vinden zijn die speciaal voor deze gelegenheid zijn ontworpen.

Het Anna-gebouw
Het gebouw aan de Anna Paulownastraat 76 is de voormalige dependance van de Rijksvoorlichtingsdienst. Momenteel is het in tijdelijk beheer bij de Stichting Kunstpassage, die het pand op haar beurt ter beschikking heeft gesteld aan ArtiKraak om het een culturele invulling te geven. Het gebouw is tijdelijk omgedoopt tot `Anna' en biedt ruimte voor creatieve bedrijven, projectruimte, ontmoetingsplek en presentatieruimte. Meer informatie is te vinden op de website van ArtiKraak www.artikraak.org.

Wij nodigen u van harte uit om op de opening aanwezig te zijn, waar u kennis kunt maken met de fotograaf en zijn werk.

Opening: zondag 4 mei, 17 - 19:30 uur in het Anna-gebouw aan de Anna Paulownastraat 76 te Den Haag. Speciale gast: Joost Spijkers (Ashton Brothers).

Open huis:
Woensdag 07 mei 18:00-22:00
Vrijdag 09 mei 18:00-20:00
Zaterdag 10 mei 12:00-17:00
Zondag 11 mei 12:00-17:00





ArtiKraak - Willemijn de Boer