Negentig procent kerken in Dordrecht laat psalm 43 klinken op 4 mei


Dodenherdenking krijgt op een unieke wijze kerkbreed vorm

DORDRECHT, 20080502 -- In Dordrecht wordt op zondag 4 mei in drie-en-veertig (43) kerkdiensten, samenkomsten of herdenkingen aandacht gegeven aan de direct met dodenherdenking verbonden psalm 43. Voor zondag 4 mei is dit een landelijke primeur. Ruim negentig procent van de Dordtse kerken doet zo actief mee aan de dodenherdenking. De inventarisatielijst staat op www.dewilhelminakerk.nl

Alle kerken verbonden met de landelijke Protestants Kerk Nederland (PKN) en de Rooms Katholieke Kerk in Dordrecht geven psalm 43 een plaats. Ook veel andere kerken, evangelische gemeentes en drie kerken van de zogeheten gereformeerde gezindten zijn via de psalm betrokken bij de 4 mei-herdenking.



Ook elders in Nederland - van Maastricht tot Kampen en van Drachten tot Zierikzee - bestaat belangstelling voor de in de Dordtse Wilhelminakerk - de kerk van het verzet - geboren inzet om de met de strijd voor vrijheid zo verbonden psalm 43 tot een nieuwe nationale vorm van gedenken te laten uitgroeien.

Het nieuwe initiatief is geboren in het jaar dat 4 mei op een zondag valt. De landelijke en Dordtse Raad van Kerken en het Evangelisch Contact Dordrecht steunen dit initiatief.



De eerste grote groep Nederlanders die door de Duitsers op 13 maart 1941 werd gefusilleerd, zong psalm 43 met de dood voor ogen. De groep van achttien werd later algemeen bekend via het "Lied van de achttien dooden" van dichter Jan Campert, maar de psalm werd vergeten in relatie tot de dag van de dodenherdenking.

Op de plek waar de massa-executie op de Waalsdorpervlakte bij Den Haag plaats vond, werd op 4 mei 1946 de eerste nationale dodenherdenking gehouden.



Vanuit de Wilhelminakerk is een brede 4 mei werkgroep opgericht om de dodenherdenking stedelijk te verbreden. Voorzitter van de brede werkgroep, Hans Berrevoets, vindt het een belangrijk signaal dat kerkelijk zo breed wordt ingehaakt op de dodenherdenking door ??n bepaalde psalm een duidelijke plaats te geven. ,,De kerken van Dordrecht laten samen en gelijk op een eigen wijze merken, dat deze psalm een waardevolle uitbreiding is van de mogelijkheden om in Nederland te herdenken. Psalm 43 is zowel historisch als religieus van groot belang. Ik hoop dat deze psalm kan uitgroeien tot een lied van nationale betekenis bij onze dodenherdenking."

De psalm wordt elk jaar gezongen op 13 maart tijdens de nationale Geuzenherdenking in Vlaardingen. Immers, vijftien van de achttien doden behoorden tot de eerste verzetsgroep van Nederland, de Geuzen. Samen met het "Lied van de achttien dooden" van Jan Campert en het volkslied het Wilhelmus behoort psalm 43 ,,Dan ga ik op tot Gods altaren, tot God mijn God, de bron van vreugd" tot de kern van die jaarlijkse herdenking. Dordrecht probeert aan de psalm, door de betrokkenheid van veel kerken en door deze ook centraal te stellen op een nieuwe stedelijke 4 mei herdenking in de Wilhelminakerk, landelijke uitstraling te geven. Een afvaardiging van de stichting Geuzenverzet uit Vlaardingen zal bij de nieuwe herdenking in de Wilhelminakerk aanwezig zijn. Ook familie van Leendert Keesmaat, ??n van de achttien en verbonden met de geschiedenis van de Wilhelminakerk, zal bij de herdenking aanwezig zijn.



Op radio vijf is zaterdagavond om 22 uur in het programma Kerk in beweging een reportage van Koos van Noppen rond het Dordtse psalm-initiatief te horen. Hierin zijn ook oude opnamen van een eerste herdenking in 1946 te beluisteren. IKON-radio laat zondagavond vanaf 18 uur in een programma op radio vijf de muziek horen, die op de nieuwe herdenking in Dordrecht in de middag een rol heeft gespeeld. Dominee/dirigent Ries van der Zouwen van de Wilhelminakerk geeft in de studio een toelichting.

De Raad van Kerken Nederland heeft op de eigen site de actie vanuit Dordrecht ondersteund en noemt het een waardevolle suggestie dat psalm 43 een rol blijft spelen bij het gedenken op 4 mei. Ook op de website van het nationaal comit? 4 en 5 mei krijgt het nieuwe initiatief uit Dordrecht aandacht.



Achtergrond informatie over de inzet om psalm 43 van nationale betekenis te laten zijn en de nieuwe brede herdenking in Dordrecht op zondag 4 mei op de website www.dewilhelminakerk.nl.



Noot voor redactie:

Tekst psalm 43 op www.dewilhelminakerk.nl





Ingezonden persbericht