Nederland: "Dodenherdenking in huidige vorm achterhaald"


AMSTERDAM, 20080502 -- Acht op de tien Nederlanders vindt dat op 4 mei alle slachtoffers van oorlog en geweld herdacht moeten worden en niet alleen de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Dit blijkt uit onderzoek van Newcom Research & Consultancy B.V. Het onderzoek is afgenomen onder leden van de het onderzoekspanel www.mijnopinie.nl. Er hebben 1473 volwassen Nederlanders deelgenomen aan het onderzoek. De onderzoeksgroep vormt een representatieve afspiegeling van de Nederlandse bevolking.

Vrijheid en bevrijding
Op 4 mei worden jaarlijks in Nederland de doden uit de tweede wereldoorlog herdacht. Op 5 mei viert Nederland dat Duitsland zich in mei 1945 capituleerde, waardoor aan de Tweede Wereldoorlog een einde kwam. Voor 60% van de Nederlanders is Bevrijdingsdag de dag van de vrijheid. In de optiek van bijna de helft van Nederland (49%) zou Bevrijdingsdag in de toekomst breder moeten worden bezien en worden omgedoopt in een dag, losgekoppeld van de Tweede Wereldoorlog, waarbij Nederland stilstaat bij verworvenheden als vrijheid, democratie, rechtstaat en tolerantie. 32% is het hier niet mee eens.

Herdenken belangrijk
Zeven op de tien Nederlanders tussen 18 en 65 jaar, vindt dodenherdenking (zeer) belangrijk. Bijna negen op tien mensen geeft aan van plan te zijn zelf 2 minuten stilte in acht te nemen op 4 mei. Daarbij vindt 80% dat de herdenking en bevrijding altijd moet worden blijven herdacht en gevierd. Eén op de tien Nederlanders vindt de herdenking en viering achterhaald (11%).

Aan de peiling hebben 1473 Nederlanders deelgenomen. De onderzoeksgroep is representatief naar de Nederlandse bevolking in de leeftijd van 18 tot 65 jaar. Newcom Research & Consultancy (www.newcomresearch.nl) voert regelmatig opinieonderzoek uit om de meningen en visies van Nederlanders inzichtelijk te maken.





Ingezonden persbericht