Nederlandse Islamitische Omroep
Onderwerp Nioscoop, zondag 4 mei 2008, 15.00 tot 15.30 uur, Nederland 2

Moslims herdenken 4 mei
Op 4 mei herdenken we in Nederland de slachtoffers van oorlogen en op 5 mei vieren we de vrijheid. Op uitnodiging van de NIO bracht een groep Nederlandse moslims uit onder andere Irak, Somalië, Suriname, China en Turkije een bezoek aan Kamp Amersfoort. In het voormalige concentratiekamp staan we stil bij de gevolgen van oorlog en het verlies van vrijheid, toen en nu. Hoe is het om niet in vrijheid te leven? Hoe is het om als groep gestigmatiseerd te worden? Wat doet het met een mens om gevangen te zitten? Aanstaande zondag een bijzondere reportage over herdenken en het vieren van vrijheid.

Herhaling op zaterdag 10 mei, 10.55 - 11.25 uur, Nederland 2

Onderwerpen De Horizon zaterdag 3 mei 2008, tussen 19.30 en 20.10 op Radio 5.

Vrije pers in de islamitische wereld.
Zaterdag 3 mei staat wereldwijd in het teken van de persvrijheid. Voor de Nederlandse Islamitische Omroep roept dat natuurlijk onmiddellijk de vraag op hoe het eigenlijk gesteld is met de persvrijheid in de islamitische wereld. De meeste van deze landen hebben geen erg goede reputatie op dit punt, maar is dat wel terecht? Ook in de wereld van de islam is er veel discussie over persvrijheid en de daaraan grenzende vrijheid van meningsuiting. Zo zijn er grote verschillen tussen bijvoorbeeld de persvrijheid in Libanon vergeleken met die van Marokko. En hoe is het op dit moment eigenlijk gesteld met de vrije pers in het onrustige Irak?
De van oorsprong Irakese journalist Mariwan Kanie is voorzichtig optimistisch. Midden-Oosten kenner Bertus Hendriks ziet het nog niet erg vrolijk in voor de Arabische wereld. In De Horizon een uitgebreid gesprek met beide heren.

Verder is aan het woord islamkenner Mohammed Cheppih over het begrip ummah. Vrijwel iedereen is het er in theorie over eens dat de islamitische wereld één ummah, één geheel vormt, boven alle grenzen en verschillen uit. Waarom merken we in praktijk dan zo weinig van dit mooie ideaal?