Raad van Kerken doet suggestie voor psalm 43 op 4 mei


Actie vanuit Dordrecht krijgt landelijke weerklank

DORDRECHT, 20080401 -- De Nederlandse Raad van Kerken besteedt op de eigen website speciale aandacht aan psalm 43. Het landelijke overlegorgaan doet de suggestie overal op zondag 4 mei psalm 43 vers 1 en 4 een plaats te geven in kerkdiensten of samenkomsten. Het idee om deze psalm, die op 13 maart 1941 werd gezongen door verzetstrijders van de Geuzengroep met de dood voor ogen, op de dag van de dodenherdenking een plek te geven komt uit Dordrecht. De brede werkgroep 4 mei en de Dordtse verzetskerk de Wilhelminakerk (www.dewilhelminakerk.nl) kregen al eerder de steun van veel locale kerken.

Het suggestie van de landelijke Raad van Kerken is wereldkundig gemaakt op de eigen website. De Projectgroep vieren van de Raad van Kerken in Nederland, onder voorzitterschap van dr. Gert Landman, heeft dat voorbereid. Psalm 43 en een nieuwe stedelijke herdenking in Dordrecht op 4 mei in de Wilhelminakerk krijgen tevens aandacht in documentatie op de website van het Nationaal comit? 4 en 5 mei.

.

Voorzitter Hans Berrevoets van de brede werkgroep 4 mei in Dordrecht vindt de suggestie van de landelijke Raad van Kerken positief. ,,Gelet op de zelfstandige positie in het land van kerkenraden en kerkbesturen kan het geen advies zijn, maar een suggestie. We zijn erg blij met deze landelijke steun. Daarmee wordt onderstreept dat psalm 43 voor zondag 4 mei van bijzondere betekenis is."



De psalm klonk op 13 maart 1941 in de gevangenis - het zogeheten Oranjehotel - in Scheveningen onder dramatische omstandigheden. Die dag werden achttien mannen (vijftien mensen van de verzetsgroep de Geuzen en drie Amsterdamse februaristakers) uit hun dodencel gehaald. Vlak voor dat moment klonk in een aantal cellen eerst het Wilhelmus. Toen zij door de bezetters in een rij in de gang van het cellencomplex werden opgesteld, zongen de mannen eerst aarzelend, en al snel hoorbaar voor medegevangenen in hun cellen, psalm 43 vers 4: ,,Dan ga ik op tot Gods altaren, tot God, mijn God, de bron van vreugd".



Zij werden omgebracht op de Waalsdorpervlakte, nabij Den Haag. Volgens Berrevoets is psalm 43 een directe verbinding met de dodenherdenking, aangezien de achttien werden doodgeschoten op die plek waar in 1946 de eerste 4 mei-herdenking plaatsvond. ,,Strijd voor mijn recht en maak mij vrij" is een zin uit psalm 43, die perfect past in het thema "Mensenrechten en Solidariteit" dat door het nationaal comit? 4 en 5 mei als thema is gekozen voor 2008.

Al eerder hebben in Dordrecht de Raad van Kerken en het Evangelisch Contact zich achter de inzet gesteld van de Brede werkgroep 4 mei en de Wilhelminakerk. De Stedelijke herdenking op 4 mei is overigens geen kerkdienst, maar een algemene bijeenkomst.



Achtergrondinformatie over de inzet psalm 43 eindelijk van nationale betekenis te laten zijn en de nieuwe brede herdenking in Dordrecht op zondag 4 mei is te vinden op de website www.dewilhelminakerk.nl.





Ingezonden persbericht