Ingezonden persbericht


4 mei Concert in Concertgebouw
Amsterdam Klezmer Band en Liesbeth List met Mauthausen-liederen

Amsterdam, 14 april 2008. - Op zondag 4 mei 2008 vindt traditioneel aansluitend op de dodenherdenking het jaarlijkse 4 mei concert plaats in de Grote Zaal van Het Concertgebouw. Dit concert wordt georganiseerd door de Stichting 4 mei Concert. De Stichting 4 mei Concert organiseert elk jaar op 4 mei, om 21.15 uur, een concert dat aansluit bij de betekenis van en de gevoelens op deze dag én voldoet aan hoge kwaliteitsnormen, en dat bovendien bezocht zal kunnen worden door de gehele Amsterdamse bevolking, van jong tot oud.

Het concert van dit jaar heeft een ander karakter dan in de afgelopen jaren. Waren er tot nu toe ensembles en artiesten uit de klassieke muziekwereld te beluisteren, dit jaar is er een 'double bill' uit andere muzikale werelden. De muziek van de Amsterdam Klezmer Band is een levendige mix van Oost-Europese stijlen die de traditionele Balkan- en Klezmermuziek ontstijgt. Liesbeth List, begeleid door haar eigen band, zingt de beroemde Mauthausen-liederen van Theodorakis. De teksten die Theodorakis gebruikte zijn van Iakov Kambanellis, en werden geschreven in gevangenschap in het concentratiekamp Mauthausen. Liesbeth List zingt het stuk in een Nederlandstalige versie van Lennaert Nijgh.

Het concert begint om 21.15 uur en duurt (zonder pauze) ongeveer een uur. De toegangsprijs is laag (¤ 7,-) dankzij de genereuze bijdrage van verschillende organisaties die dit initiatief een warm hart toedragen.

Op www.herdenk.nu kunnen scholen en jongeren een digitale les over dit concert vinden. Op www.4meiconcert.nl staat informatie over de Stichting 4 mei Concert, de organisator van dit concert.

Begunstigers: ABN AMRO, Behartiging Arbeiders Belangen, De Nederlandsche Bank, St.Elise Mathilde Fonds, Ernst & Young, Hogeschool van Amsterdam, Muller Visual, Studio Zest, Wolters Kluwer, 3M ESPE, Stichting Centrum '45, Janivo Stichting, Werner Studio

Kaarten kunnen telefonisch, via de website of aan de kassa van Het Concertgebouw gekocht worden. Reserveerlijn: 020-6718345 (dagelijks van 10.00-17.00 uur); website: www.concertgebouw.nl; ter info: www. herdenk.nu; Uitburo 0900-0191 (¤ 0,40 pm, dagelijks van 9.00-20.00 uur)

Liesbeth List, zang

Ton Snijders, piano

Peter van Benthem, gitaar

Izaak Boom, multi-instrumentalist

Charles Nagtzaam, bas

Florian Hoefnagels, drums

Amsterdam Klezmer Band

Job Chajes, altsaxofoon en raps

Janfie van Strien, klarinet, sopraansaxofoon, en backing vocals

Gijs Levelt, trompet

Joop vd Linden, trombone, bariton-tuba en percussie Theo van Tol, accordeon
Jasper de Beer, contrabas en backing vocals
Alec Kopyt, percussie en zang