Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 17 april 2008

Dodenherdenking in Alkmaar

Op zondag 4 mei 2008 om 19.00 uur begint in de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar

een bijeenkomst ter gelegenheid van de Dodenherdenking. Aansluitend aan de bijeenkomst vertrekt om 19.37 uur de Stille Tocht vanaf de Koorstraat naar het monument aan de Harddraverslaan. Daar legt de burgemeester van Alkmaar, de heer P.M. Bruinooge, een krans namens de Alkmaarse bevolking.

Tijdens de herdenkingsbijeenkomst in de Grote Sint Laurenskerk spreekt burgemeester Bruinooge, de herdenkingsrede uit. Drie leerlingen van groep 7 van RK basisschool 'De Driemaster' uit Alkmaar, Nicole Farias Martinez, Stan Baltus en Daniël Rep verzorgen voordrachten. Het Regionaal Jeugdorkest Artiance onder leiding van Otto de Jong verzorgt de muziek en het Van Hagerbeer/ Schnitger-orgel wordt bespeeld door de stadsorganist Pieter van Dijk.

Stille Tocht, kranslegging en defilé

De Stille Tocht vertrekt om 19.37 uur vanaf de Koorstraat, hoofdingang Grote Sint Laurenskerk, naar het monument aan de Harddraverslaan. Route: Koorstraat, Ritsevoort, Kennemerstraatweg, Metiusgracht, Harddraverslaan. Burgemeester Bruinooge legt namens de Alkmaarse bevolking bij het monument een krans. Na de 'Last Post' volgen om 20.00 uur twee minuten stilte. Aansluitend is het defilé langs het monument en is er gelegenheid om bloemen te leggen. Hieraan wordt medewerking verleend door Soli Deo Gloria en scoutinggroep "De Geuzen".

Wie we herdenken

Op 4 mei herdenken wij allen - burgers en militairen - die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesmissies. Wij herinneren ons de periode van onvrijheid. De Nederlandse vlag (zonder wimpel) hangt halfstok van 18.00 uur tot zonsondergang.

Monument

Het Herdenkingsmonument staat aan de Harddraverslaan op de plaats waar op 17 november 1944 vijf willekeurig gekozen verzetsmensen, werden gefusilleerd. Eén daarvan, Frans van der Zeijden, was afkomstig uit Koedijk. De andere gefusilleerden zijn Pieter Booij (Amsterdam), Arie Kaptein (Burgerbrug), Marinus Post (Kampen) en Pieter van Velzen (Haarlem). Het monument is opgedragen aan alle Alkmaarders die hun leven voor de vrijheid hebben opgeofferd.

Herdenking Oudorp/Sint Pancras

Wethouder J.C. Meijer vertegenwoordigt het gemeentebestuur van Alkmaar tijdens de Dodenherdenking in Oudorp/Sint Pancras. Hij legt daar een krans namens de Alkmaarse bevolking.

Voor meer informatie:
Petra van Vliet, tel. 072 548 8983