Gemeente Alkemade


Dodenherdenking Alkemade 2008
24-04-2008

Op 4 en 5 mei gaat het om de vrijheid die we met elkaar in Nederland delen. Ook in Alkemade staat men er jaarlijks bij stil hoe belangrijk en kwetsbaar vrijheid is.

´Solidariteit: de ruggengraad van de vrijheid´ is het thema in het herdenkingsjaar 2008. Vrijheid is immers niet vanzelfsprekend, maar mensenwerk! De verschijnselen discriminatie, fascisme, racisme en antisemitisme die in deze oorlogsjaren voorkwamen vormen vandaag de dag, in 2008, nog steeds een serieuze bedreiging voor de vrede en veiligheid.

Willen wij onze doden uit de Tweede Wereldoorlog waardig herdenken en het genot van de vrijheid ten volle beleven, dan zullen wij ook moeten stilstaan bij al die mensen voor wie herdenkingen en vrijheidsfeesten toekomstdromen zijn. Het Comité Dodenherdenking Alkemade wil dit thema levend houden door met name de jeugd van alle basisscholen in Alkemade bij dit onderwerp te betrekken.

Programma
Ook dit jaar nodigen wij alle inwoners van Alkemade uit om op zondag 4 mei 2008 aanwezig te zijn bij de herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Het programma begint om 18.45 uur met een Herdenkingsdienst in de Mariakerk in Roelofarendsveen en is bedoeld voor alle mensen uit Alkemade. Onder andere burgemeester Meerburg, pastor Horsthuis, de heer H. van Duijkeren, het dames- en herenkoor van de Mariakerk en het muziekkorps Door Gunst Verkregen verlenen hun medewerking aan deze herdenkingsdienst.

Na de herdenkingsdienst vertrekken wij naar het monument voor de Gevallenen. Omstreeks 19.45 uur begint de inmiddels traditionele herdenking bij het monument op de Noordhoek in Roelofarendsveen. De muziekvereniging Liefde voor Harmonie brengt bij het monument toepasselijke muziek ten gehore. Na de stilte om 20.00 uur legt de burgemeester van Alkemade, de heer A.H. Meerburg, samen met oorlogsveteraan de heer Van Zeeland, een krans bij het monument.

Op alle scholen wordt aandacht geschonken aan het thema. De kinderen van de basisschool De Elckerlyc uit Roelofarendsveen zijn dit jaar, namens de jeugd van Alkemade, uitgenodigd om speciaal hun medewerking bij de herdenkings-dienst en bloemlegging te verlenen. Hierna worden alle aanwezigen in de gelegenheid gesteld bloemen bij het monument te leggen.

Na de kranslegging op de Noordhoek wordt door de gemeente Alkemade een kopje koffie aangeboden in het dorpshuis De Alkeburcht. Aansluitend zal Toneelvereniging St. Pancratius, in verband met het 100-jarig jubileum van deze vereniging, een éénakter opvoeren met de titel ´De Trein´. De éénakter is in de sfeer van de herdenking, en duurt ongeveer 30 minuten.

Uw aanwezigheid wordt zeer op prijs gesteld.

Comité Dodenherdenking Alkemade

Afsluiting wegen 4 mei
Op 4 mei 2008, ten tijde van de herdenkingsplechtigheden, wordt de weg in Roelofarendsveen afgezet van 19.15 tot 20.15 uur op de volgende punten:
* Westeinde (ter hoogte gemeentehuis)

* Sationsstraat / Wilgenstraat (ter hoogte van het politiebureau)
* Langeweg (ter hoogte van café Heemskerk)
* Noordeinde (ter hoogte van Bakkerij Pelt)