Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


Persinformatie

Datum: 28 april 2008

Kenmerk: kt-081

Nationale Dodenherdenking 4 mei rechtstreeks bij de NOS

De NOS doet op 4 mei rechtstreeks verslag van de Nationale Herdenking in Amsterdam, georganiseerd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Jeroen Overbeek presenteert de uitzending vanaf de Dam in Amsterdam. Daarnaast belicht de NOS dit jaar, door middel van een documentaire en gesprekken, de tragedie van de ontruiming van 'Het Apeldoornsche Bosch' in 1943. De uitzending 'NOS Nationale Dodenherdenking' is van 18.45-20.45 uur te zien op Nederland 2. De herdenkingsplechtigheden zijn ook rechtstreeks te volgen op Radio 1 (18.45-20.20 uur) met verslag van Theo Verbruggen. Daarnaast is in deze radio-uitzending een documentaire over geheim agent Maarten Cieremans te horen.

TELEVISIE

Herdenkingsbijeenkomst Nieuwe Kerk (18.45 uur)

Rechtstreeks verslag van de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Schrijfster Marga Minco houdt daar de jaarlijkse 4 meilezing, getiteld 'Een sprong in de tijd'. De muziek is van componist Theo Loevendie en wordt uitgevoerd door het Nationaal Jeugdkoor onder leiding van dirigent Wilma ten Wolde. De bijeenkomst wordt bijgewoond door koningin Beatrix, kroonprins Willem-Alexander, prinses Máxima en minister-president Balkenende.

Documentaire 'De ontruiming van het Apeldoornsche Bosch' (19.30 uur) De NOS besteedt op 4 mei altijd aandacht aan een onderbelichte gebeurtenis tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Dit jaar is dat de tragische ontruiming van de joods-psychiatrische inrichting 'Het Apeldoornsche Bosch'. Bijna 1300 patiënten en meer dan 250 verpleegkundigen leefden er tijdens de eerste oorlogsjaren in relatieve veiligheid. Veel joodse jongeren dachten tijdens de bezetting zelfs een veilige plek te vinden in Apeldoorn en doken hier onder. Hun toevluchtsoord bleek echter een val te zijn, want in de nacht van 21 op 22 januari 1943 werd het 'Apeldoornsche Bosch' ontruimd door de nazi's. De patiënten en veel van de verpleegkundigen werden in die éne nacht onder erbarmelijke omstandigheden weggevoerd naar vernietigingskamp Auschwitz. Niemand van hen overleefde. Verslaggever Mélinde Kassens reconstrueert aan de hand van gesprekken met oud-verpleegkundigen en familieleden van slachtoffers de gebeurtenissen voor en tijdens de nacht van 21 op 22 januari 1943.

Herdenking op de Dam (19.50 uur)*

Rechtstreeks verslag van de herdenkingsplechtigheid bij het Nationaal Monument op de Dam. Een paar minuten voor acht uur leggen koningin Beatrix en kroonprins Willem-Alexander daar de eerste krans. Aansluitend op de twee minuten stilte om 20.00 uur volgt een toespraak van Jet Bussemaker, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daarna leest de winnaar van de dichtwedstrijd 'Dichter bij 4 mei', Bahar Azizi (18 jaar), haar gedicht 'In mijn en ieder hart' voor. Het defilé langs het Nationaal Monument begint met het neerleggen van bloemen door leerlingen van Amsterdamse basisscholen. De muziek op de Dam, de compositie 'Tot de doden' van Rob Goorhuis, wordt gespeeld door de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso. * De herdenking op de Dam, 19.50-20.20 uur, wordt ook op uitgezonden op Ned. 1, Ned. 3 en BVN (de publieke zender voor Nederlandstaligen in het buitenland).

Gesprekken over de tragedie van Apeldoorn (20.20 uur) Middenin de bossen van Apeldoorn staan nog enkele gebouwen van de toenmalige joods-psychiatrische inrichting 'Het Apeldoornsche Bosch'. Presentator Margriet Vroomans praat met Marjan Schwegman (directeur van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie) en Hanneke Oosterhof (auteur van het boek 'Het Apeldoornsche Bosch 1909-1943') ter plekke over 'de tragedie van Apeldoorn'.

RADIO

Herdenkingsbijeenkomst Nieuwe Kerk (18.45 uur)

Rechtstreeks verslag van de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Documentaire 'Over de ladder' (19.25 uur)
Documentaire over een engelandvaarder die geheim agent werd. Geheim agent Maarten Cierenmans heeft samengewerkt met het verzet en is betrokken geweest bij een mislukte liquidatie waarna hij zich verstopte op de Veluwe. Hij wist een arrestatie te voorkomen en hervatte zijn verzetswerk in Utrecht. Een vergadering van het verzet in het voormalige Kamer van Koophandel-gebouw werd verraden. Wederom is Cieremans niet opgepakt. Na angstige momenten bovenop een archiefkast is hij via een ladder ontkomen. Deze ladder is sinds 6 maanden in zijn bezit. Cieremans laat in een gesprek met verslaggever Jeroen Wielaert weten dat hij geluk heeft gehad. Zijn oorlogsverhaal schreef hij op in het boek 'De ene voet voor de andere' (verschenen in jaren '90).

Herdenking op de Dam (19.50 uur)

Rechtstreeks verslag van de herdenkingsplechtigheid bij het Nationaal Monument op de Dam.

Noot voor de redactie,