Gemeente Leiden

Datum 28 april 2008

Wethouder Witteman van Leiden actief deelnemer Bevrijdingsvuurestafette 2008

Maandag 5 mei, 00.00 uur, start in Wageningen de Bevrijdingsvuurestafette. Dit jaar doet voor de eerste keer ook een team uit Leiden mee. Wethouder Marc Witteman (Sport) maakt deel uit van het team. In Wageningen neemt hij, samen met oud-wethouder en oud-burgemeester van Wageningen Alexander Pechtold het bevrijdingsvuur voor Leiden in ontvangst. Witteman zal niet alleen onderweg een aantal malen een stuk lopen, hij is ook de loper die -samen met het hele team- het laatste stuk met het bevrijdingsvuur voor zijn rekening neemt. Bij het eindpunt op de Doezastraat overhandigt hij het vuur aan burgemeester Lenferink. De burgemeester ontsteekt om 13.00 uur het Leidse bevrijdingsvuur in de Doezastraat waar op dat moment de jaarlijkse 5 mei-braderie plaats vindt. Locatie: brug Boissotkade/Witte Singel. Verwacht tijdstip van aankomst van het complete team onder aanvoering van wethouder Witteman op de Doezastraat: 12.30 uur. Bevrijdingsestafette
De Bevrijdingsvuurestafette 2008 is een landelijk evenement in het kader van Bevrijdingsdag. Vanuit bevrijdingsstad Wageningen vertrekken op 5 mei, iets na middernacht, lopers, fietsers en skaters met een bevrijdingsvuur naar alle windstreken om in hun eigen stad of dorp het bevrijdingsvuur te brengen en te ontsteken. Ruim 200 gemeenten doen mee aan deze estafette. Samen met de Leiden Road Runners Club (LRRC) organiseert het Sportbedrijf Leiden de Leidse deelname aan dit evenement. Zondag 4 mei, na Dodenherdenking, vertrekt een groep van 17 deelnemers, volgers en verzorgers uit Leiden naar Wageningen, om daar even over twaalf te beginnen aan de tocht van ruim 120 kilometer naar Leiden. Het Sportbedrijf Leiden en de LRRC hebben voor het team een route uitgezet die hoofdzakelijk langs water loopt. Vanaf Wageningen, over de Grebbeberg en vanaf Amerongen heel veel dijk tot Lopik. Na een polderstuk gaat het richting Woerden en langs de Rijn richting Leiden. De route is gecontroleerd op knelpunten zoals bruggen waar de volgauto's niet overheen mogen en wegopbrekingen. In totaal wordt een afstand van 117 km afgelegd en daar komt dan nog het afsluitende stuk van 3,5 km in Leiden bij. Naar verwachting neemt de estafette ruim 10 uur in beslag.

Bevrijdingsvuurestafette start in Wageningen
Na afloop van een theatervoorstelling arriveren fakkeldragers van de Wageningse atletiekvereniging Pallas '67 -vergezeld door een harmonie- op het 5 meiplein in Wageningen. Na het ontsteken van het Vrijheidsvuur speelt de harmonie het Wilhelmus. Bij de ceremonie is altijd veel publiek aanwezig op en in de omgeving van het 5 Mei Plein en in 2007 waren er ruim 1.000 sporters. Hun betrokkenheid geeft een bijzondere dimensie aan de ceremonie.

Nadat het Vrijheidsvuur is ontstoken overhandigt de burgemeester van Wageningen, de heer Van Rumund, een fakkel aan de heer Franssen, Commissaris van de Koningin van Zuid-Holland. Zuid-Holland is in 2008 de Nationale Startprovincie. Als de Commissaris het Vrijheidsvuur doorgeeft aan sporters uit Zuid-Holland begint de Bevrijdingsvuurestafette.

Nadere informatie: Fons Delemarre, bureau Communicatie, tel. (071) 516 50 55
-----------------------
Persuitnodiging


---- --