Ingezonden persbericht


Persbericht
28 april 2008

Een concert van papier bij De Lakenhal in Scheltema

In het kader van de tentoonstelling On the Sensations of Sound vindt op zondag 4 mei bij De Lakenhal in Scheltema een concert met papieren instrumenten plaats. Het concert begint om 14.30 uur en de toegang is gratis.

On the Sensations of Sound is een tentoonstelling met klankobjecten en geluidsinstallaties van de hedendaagse kunstenaars: Carsten Nicolai, Suchan Kinoshita, James Beckett, John van Oostrum, Der Wexel en Jochem van Tol. Deze kunstenaars hanteren geluid als hun basismateriaal. Door middel van geluid veranderen of intensiveren zij de perceptie van ruimte, materiaal of object. Vaak heeft hun werk een wetenschappelijk of onderzoekend uitgangspunt.

Van kunstenaar/componist Jochem van Tol (1983, NL) is op de tentoonstelling een installatie van papier te zien. Het geheel bestaat uit een serie instrumenten waarmee hij samen met twee collega's, Matthijs Felix en Ibelisse Guardia, een aantal malen op zondag optreedt. De eerste keer is 4 mei en daarna nog op 25 mei, 8, 22 en 29 juni. Van Tol ontwierp een eigen schrift voor het bespelen van deze papieren instrumenten. De tekens zijn op grote spelkaarten geschreven en kunnen steeds in een andere volgorde worden gespeeld. De toeschouwer kan deze 'open' compositie met de muzikanten meelezen. Het geheel heeft ook een sterke visuele kant en functioneert tussen de optredens in als een muzikale omgeving waarin het papier soms per ongeluk geluid maakt.

Jochem van Tol studeerde in 2007 af aan de Interfaculteit Beeld & Geluid/ArtScience van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten en het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Startpunt van zijn werk is klank in de breedste zin van het woord: van de rauwe rafelige randjes van popmuziek tot minimale geluidsvelden. Hij speelt ook in verschillende bandjes en houdt zich bezig met het bedenken, onderzoeken en bouwen van instrumenten en klankinstallaties, vaak akoestisch en simpel vormgegeven. Zijn onderzoek naar nieuwe klanken lokt onverwachte vormen uit. Hij probeert daarin de magie van een materiaal te vangen en uit te vergroten. Dit kan resulteren in een synthese van klank, beweging en licht.

Nadere informatie: Stedelijk Museum De Lakenhal, tel. 5165 360 of pr@lakenhal.nl


---- --