Gemeente Leeuwarden

29 april 2008

Leeuwarder jeugd betrokken bij herdenking

De Stichting ter Herdenking van de Gevallenen op 4 mei organiseert voorafgaand aan de herdenkingsplechtigheid op 4 mei in de Prinsentuin een informatief programma voor de Leeuwarder basisschoolleerlingen. Het thema is 'Oorlog, Afghanistan, Solidariteit'.

Zo'n 60 leerlingen hebben zich via hun basisschool opgegeven om het programma in het Verzetsmuseum en de Prinsentuin bij te wonen. Na een rondleiding door het museum vertelt anesthesist Ben Deijmann over zijn ervaringen in het Afghaanse oorlogsgebied. Door zijn eigen ervaringen met de lokale bevolking kan Deijmann op een buitengewoon interessante manier overbrengen wat het is om onderdrukt te worden.

Aan het eind van de middag lopen de leerlingen naar de Prinsentuin waar gezamenlijk wordt gegeten. Na het eten volgt een creatief programma. De jeugd mag een wens op een briefje zetten. De briefjes worden vervolgens gestoken in een speciaal voor deze gelegenheid gemaakt kunstwerk van Joop de Graaf uit Drachten. De titel van het kunstwerk is 'Spreken stenen, stenen spreken'.

Tot slot wordt de kinderen de mogelijkheid geboden om bij de herdenkingsplechtigheid aanwezig te zijn.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: de perstelefoon van de gemeente Leeuwarden, 058 233 40 02.