Nederlandse Moslim Omroep

NMO herdenkt bijdrage van moslims aan de bevrijding

Op 4 mei staat de Nederlandse Moslim Omroep (NMO) stil bij de herdenking van de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. De NMO herdenkt ook de niet-westerse strijders die zich hebben ingezet voor de bevrijding van Europa. Het gaat hier om militairen uit onder andere Marokko, Indonesië, Suriname en de Nederlandse Antillen. Ook zij hebben hun leven gegeven voor de vrijheid zoals wij die nu kennen.

In een InFocus Special haalt de NMO de feiten naar voren over de bijdrage van de niet-westerse allochtonen aan de bevrijding. Presentator Abdellah Dami doet dit met Jet Bussemaker (staatssecretaris Volksgezondheid, Welzijn & Sport) en Els Borst (bestuurslid Comité 4 & 5 mei). Ook aan tafel zit Mohamed Achahboun die in 1985 ontdekte dat Marokkanen begraven zijn op de Franse militaire begraafplaats in Zeeland. Vanaf dat moment heeft hij onderzoek gedaan vanuit de overtuiging dat het zinvol is om deze geschiedenis te delen.

Een van de Marokkaanse strijders die tijdens de Tweede Wereldoorlog meevocht aan de zijde van de geallieerden was Mohammed Ben Abbas, de grootvader van Abdellah Dami. In de InFocus Special gaat Dami daarom samen met zijn moeder op zoek naar het concrete verhaal van zijn opa. Wie was hij en wat was zijn rol tijdens WOII? Maar ook: wat heeft hij gezien en hoe heeft hij het oorlogsgeweld ervaren?

De InFocus Special gaat verder in op het belang van bewustwording over de inzet van onder andere moslims tijdens de Tweede Wereld Oorlog. Op scholen is immers jarenlang weinig tot geen aandacht aan dit onderwerp besteed. Vanuit de gemeenschap is er behoefte aan erkenning voor hun bijdrage aan de bevochten vrijheid. Bij moslimjongeren kan deze erkenning leiden tot meer betrokkenheid bij de nationale dodenherdenking en de festiviteiten rondom nationale bevrijdingsdag.

Programma: InFocus Special
Uitzending: zondag 04 mei 2008 van 14.30 tot 15.00 uur op Nederland 2 Daarna blijvend beschikbaar via de website
Herhaling: zaterdag 10 mei 2008 van 10.30 tot 11.00 uur op Nederland 2




Nederlandse Moslim Omroep