Gemeente Gaasterlân-Sleat


Herdenkingen op zondag 4 mei in de gemeente

logo_alleen_4en5mei_.jpg
Zondag 4 mei worden op verschillende plaatsen in de gemeente herdenkingsplechtigheden gehouden. Hieronder vindt u een overzicht. Bij alle gedenkingen is een vertegenwoordiger van het gemeentebestuur aanwezig om na de twee minuten stilte een herdenkingstoespraak te houden en een krans te leggen om op deze manier, samen met de inwoners en andere belangstellenden, bij de gevallenen van de Tweede Wereldoorlog stil te staan. De organisatie van de herdenkingen is in handen van de plaatselijke comités: de kerk, de Oranjevereniging of het Plaatselijk Belang.

Het programma van de herdenkingen is in handen van de plaatselijke comités. De vertegenwoordiger van het gemeentebestuur houdt een herdenkingstoespraak en legt een krans, in de meeste plaatsen samen met de kinderen van de plaatselijke basisschool. In de toespraak wordt ingegaan op het nationale herdenkingsthema van dit jaar, namelijk: `solidariteit, de ruggengraat van de vrijheid'.

Overzicht van plaatselijke herdenkingen op zondag 4 mei

Harich - herdenking om 19.00 uur bij de kerk in Harich. Burgemeester Hoornstra is hierbij aanwezig. Vanaf 17.30 uur is er in het dorpshuis bij de kerk gelegenheid om even met Aletta Stevens te praten. Om 18.45 uur vertrekt men vanaf het dorpshuis naar de graven voor de herdenking.

Balk - vanaf 19.30 uur bij het monument aan het Raadhuis in de Dubbelstraat, de herdenking is om 20.00 uur. Burgemeester Hoornstra is hierbij aanwezig, kranslegging met de kinderen van It Hazzeleger en muzikale begeleiding van Concordia.

Bakhuizen - om 19.30 uur samenkomst in de St. Odulphuskerk, waarna stille tocht naar de graven van de geallieerde vliegers, waar om 20.00 uur de herdenking plaatsvindt. Raadslid Kees van Strien is bij deze herdenking aanwezig.

Elahuizen - 19.45 uur aanwezig bij Westra Roestvaststaal, stille tocht naar het monument voor de gevallenen, waar om 20.00 de herdenking plaatsvindt. Hier is raadslid Frans Veltman bij aanwezig.

Oudemirdum - 19.30 uur vertrek bij dorpshuis It Klif, stille tocht, de herdenking is om 20.00 uur bij het monument op de Elfbergen. Raadslid Froukje de Haan vertegenwoordigt het gemeentebestuur bij deze herdenking.

Wijckel - 19.45 uur verzamelen bij de kerk, rondgang naar het kerkhof waar om 20.00 uur de herdenking plaatsvindt bij het graf van Jeen Hornstra. Raadslid Ans Hellemons is bij deze herdenking aanwezig.

4 mei op zondag

4 mei 2008 valt op een zondag. Dit heeft echter geen gevolgen voor de herdenkingsplechtigheid (bron: Nationaal Comité 4 en 5 mei). Overal in Nederland wordt de herdenking gewoon op 4 mei gehouden. In 1968 nam de Nederlandse ministerraad het besluit om de Nationale Herdenking altijd op 4 mei te laten plaatsvinden, ongeacht de dag van de week. Alle reguliere handelingen die aan de plechtigheid verbonden zijn, vinden gewoon doorgang: de vlag halfstok, de twee minuten stilte en de kranslegging. Dit jaar vindt de herdenking dus gewoon plaats op zondag 4 mei. De herdenkingsbijeenkomsten voorafgaand of na afloop van de plechtigheid vormen een plek om het karakter van de zondag aan de orde te laten komen.