Gemeente Amsterdam



Persbericht

2 mei 2008

4 en 5 mei in Amsterdam, Vrijheid en Solidariteit

Dit is een gezamenlijk persbericht van de gemeente Amsterdam en het Amsterdams 4 en 5 mei comité

Amsterdam herdenkt op 4 mei en viert op 5 mei. Het gemeentebestuur van Amsterdam, de stadsdelen en het Amsterdams 4 en 5 mei comité organiseren op 4 en 5 mei weer een groot aantal activiteiten rond herdenken en vieren. Het thema voor dit jaar is Vrijheid en Solidariteit.

4 mei Herdenking Nieuwe Ooster Begraafplaats Op zondag 4 mei 2008 om 10.00 uur vindt de eerste van een reeks officiële herdenkingen in Amsterdam op De Nieuwe Ooster Begraafplaats. De bijeenkomst heeft een informeel karakter en is in het bijzonder bedoeld voor de burgers van Amsterdam en overige belangstellenden. Burgemeester Job Cohen, wethouder Lodewijk Asscher en wethouder Tjeerd Herrema leggen namens de gemeente Amsterdam een krans.

Burgemeester Job Cohen gaat aan het hoofd van de stoet die voert langs een indrukwekkende reeks gedenktekens die herinneren aan de strijd, het verzet en de schrijnende verliezen die de Tweede Wereldoorlog kenmerken. Diverse autoriteiten, organisaties, individuele burgers en kinderen eren de slachtoffers met bloemen en kransen. Gezamenlijk staat men stil bij wat oorlog betekent voor mensen van toen en nu.

4 mei Stille Tocht vanaf Museumplein naar de Dam Eveneens op 4 mei organiseert het Amsterdams 4 en 5 mei comité een Stille Tocht van het Museumplein via het 1e Weteringplantsoen naar de Dam. Bij de aanvang op het Museumplein om 18.00 uur wordt een gedicht voorgelezen door burgemeester Job Cohen, spreekt Ahmed Marcouch en worden gedichten voor gelezen door kinderen van 4 basisscholen uit het Stadsdeel Slotervaart. Bij het Sinti Roma monument worden door Joke Koningh, voorzitter van het comité en burgemeester Job Cohen bloemen gelegd. De stoet begeeft zich via het monument Vrouwen van Ravensbrück naar het monument De gevallen Hoornblazer op het 1e Weteringplantsoen en sluit om 19.35 uur aan bij de Nationale Herdenking op de Dam.

5 mei Bevrijdingsfestival Museumplein Op 5 mei vindt het Bevrijdingsfestival op het Museumplein plaats van 13.00-22.30 uur. Feest voor jong en oud. Op het Plein voor de Vrijheid is er muziek, in de tent wordt gedebatteerd met bekende en minder bekende Nederlanders en er zijn tal van 5 voor 5 acts. Vanaf 20.00 uur nieuw muzikaal talent o.a. Amsterdam Music Sessions met Leona, HIT, Big Boy Caprice & Giovanca en om 22.00 uur Pete Philey & Perquiste de nationale Ambassadeurs van de Vrijheid. www.amsterdamsbevrijdingsfestival.nl

Voor een volledig overzicht van herdenkingen en festiviteiten in Amsterdam op 4 en 5 mei zie www.amsterdams4en5meicomite.com en http://www.amsterdam.nl/4en5mei

.