Gemeente Barendrecht

persbericht 062

Wethouder Bas Nootenboom ontsteekt bevrijdingsvuur in Barendrecht

BARENDRECHT (dinsdag 29 april 2008) ­ Een groep fietsers van Wielervereniging Barrhopoort brengt op Bevrijdingsdag (maandag 5 mei) het bevrijdingsvuur van Wageningen naar Barendrecht. De tocht, die via Rotterdam loopt, eindigt omstreeks 13.00 uur bij de watertoren aan de Dorpsstraat. Het laatste stuk van de route draagt hardloper Leen Verhoeven de fakkel. Hij overhandigt deze bij de watertoren aan wethouder Bas Nootenboom die vervolgens het Barendrechtse bevrijdingsvuur zal ontsteken.

Het bevrijdingsvuur wordt traditioneel ontstoken in Wageningen waar het Nederlandse bevrijdingsvuur eeuwig brandt. De Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland neemt dit jaar in de nacht van 4 op 5 mei het vuur in Wageningen in ontvangst en geeft dit door aan sporters uit de diverse gemeenten uit Zuid-Holland. Zij brengen het vuur in de vroege morgen van 5 mei eerst naar Rotterdam. Het vuur wordt vervolgens naar de diverse gemeenten gebracht, waar om 13.00 uur in elke gemeente het bevrijdingsvuur ontstoken zal gaan worden.

Ontsteking bevrijdingsvuur
Zoals alle voorgaande jaren zal de minister-president ook dit jaar het bevrijdingsvuur ontsteken om 13.00 uur. De landelijke ontsteking is het startsein van alle bevrijdingsfeesten in Nederland. Een nieuwe landelijke traditie van het ontsteken van het bevrijdingsvuur om 13.00 uur van alle gemeenten in Nederland wordt hiermee ingezet.

Vier de vrijheid
Het bevrijdingsvuur vormt de verbinding tussen de festiviteiten op 5 en 8 mei. Op donderdag 8 mei viert Barendrecht haar bevrijdingsfeest tijdens het festival 'Vier de vrijheid'. Voor aanvang van dit feest wordt het bevrijdingsvuur van de watertoren naar het gemeentehuis gebracht. Hier zal burgemeester Van Belzen omstreeks 18.00 het bevrijdingsvuur opnieuw ontsteken.

Noot voor de pers,