Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Hoogezand-Sappemeer gastgemeente ter gelegenheid van Bevrijdingsdag
2008 - persbericht 020, 2008

In de gemeente Hoogezand-Sappemeer worden in het kader van de Nationale Bevrijdingsdag op maandag 5 mei 2008, diverse activiteiten georganiseerd. De gemeente is druk bezig met de voorbereidingen hiervoor. Als gastgemeente van de provincie Groningen heeft Hoogezand-Sappemeer ook de eer om dit jaar het bevrijdingsvuur te ontsteken tijdens het Bevrijdingsfestival in Groningen.

In samenwerking met Stichting Vier 5 mei is de gemeente Hoogezand-Sappemeer, in navolging van de gemeente Slochteren in 2007, dit jaar gastgemeente. Stichting Vier 5 mei werkt met veel organisaties samen om de viering van de bevrijding tot een succes te maken. Hierbij wordt in aanloop naar de viering op 5 mei vooral de aandacht gericht op het vergroten van de betrokkenheid van de inwoners van de provincie Groningen.

Voor de gemeente Hoogezand-Sappemeer betekent dit, dat er naast festiviteiten op 5 mei, in de aanloop er naartoe, in april ook activiteiten op de scholen worden georganiseerd. Uiteraard zijn de georganiseerde activiteiten voor iedereen bedoeld, maar er is ook specifieke aandacht voor jongeren. De gemeente vindt het belangrijk dat er aandacht wordt geschonken aan de viering van 5 mei en dat de jeugd hierbij betrokken wordt. Leerlingen van het voortgezet onderwijs gaan aan de slag met het maken van filmclips over vrijheid en er vinden debatten plaats tussen leerlingen.

Ook op de basisscholen gaan leerlingen aan de slag met het thema 5 mei. Het resultaat hiervan wordt eerst tentoongesteld op het bevrijdingsfestival in Groningen en na 5 mei zijn de gemaakte collages bezichtigen in de openbare bibliotheek in Hoogezand.

Bevrijdingsdag gaat van start met het halen van het bevrijdingsvuur uit Wageningen door o.a. motorrijders, fietsers en lopers uit Hoogezand-Sappemeer. Het vuur wordt naar verwachting om 14.30 uur op het plein voor het gemeentehuis in Hoogezand ontstoken door loco-burgemeester Roelof Stäbler. Een mooie start, waarbij iedereen van harte welkom is. Voor toeschouwers is er een muziekprogramma.

De vlam wordt vervolgens naar het Bevrijdingsfestival in Groningen gebracht. Daar wordt het vuur rond 18.45 uur ontstoken, eveneens door loco-burgemeester Roelof Stäbler.