NCRV

NCRV Dokument 09:11 ZULU, onze commandoâs aan het werk in Uruzgan

Belangwekkend tijdsdocument op 5 mei

Maandag 5 mei

Nederland 2, 22.50 uur

NCRV Dokument 09:11 ZULU, onze commandoâs aan het werk in Uruzgan

In een tijd waarin het begrip âoorlogâ voor steeds meer Nederlanders een historische abstractie is geworden, geeft de documentaire 09:11 ZULU een inkijk in de dilemma's van de Nederlandse commandoâs die in Zuid-Afghanistan, tegen wil en dank, in een echt gewapend conflict verzeild zijn geraakt. Heeft het zin jezelf voor te houden dat het om opbouw gaat, als er op je geschoten wordt? Kan van commandoâs worden gevraagd bewust een kans te missen om de vijand uit te schakelen? En wat doet dat met het moreel van de mannen, en hun vertrouwen in het thuisfront?

De documentaire 09:11 ZULU van Vik Franke, die eerder werd uitgezonden op 20 november 2006, is omstreden: vanwege het ongezouten commentaar dat de Nederlandse commandoâs in de documentaire leveren op de legerleiding in Den Haag, en het feit dat, in strijd met journalistieke principes, de filmmaker zelf een wapen ter hand nam. De film is nog steeds actueel en als tijdsdocument van belang: in de hitte van de strijd ziet 'oorlog' er heel wat minder onoverzichtelijk uit dan bij de herdenking van gebeurtenissen, waarvan de afloop, en de winnaars, bekend zijn.

Sinds 2001 vechten coalitietroepen in Afghanistan tegen militaire installaties van de Taliban en tegen trainingskampen van Al-Qa'ida. In februari 2006 besluit het Nederlandse kabinet 1400 militairen te sturen naar de Afghaanse provincie Uruzgan. In april wordt besloten nog eens extra 200 man uit te zenden omdat de veiligheidssituatie in Uruzgan aanzienlijk is verslechterd. De Nederlanders leveren dagelijks strijd met de Taliban en komen nauwelijks toe aan hun eigenlijke taak: de wederopbouw van de regio. Onder deze 1600 militairen is een eenheid Special Forces, die bestaat uit enkele tientallen elitesoldaten: de Nederlandse commando's. Deze commando's opereren ver in vijandelijk gebied in het allerhoogste geweldspectrum.

De strijd van de Nederlandse militairen in Afghanistan wordt in Nederland niet op waarde geschat. De regering is ervan overtuigd dat de strijd slechts tijdelijk is. Als de Taliban verslagen is, kan worden begonnen met de opbouw van het land. Maar de dagelijkse realiteit van de Nederlandse commandoâs die in het desolate Afghaanse landschap met ultramoderne hightech wapens vechten tegen de door religie gedreven Afghaanse âwarriorsâ met bermbommen en een aftandse AK-47 mitrailleur toont een andere werkelijkheid. De ground thruth die ver is verwijderd van de speculatieve aannames en presentaties van de âleunstoelâ-generaals in politiek Den Haag, Brussel en Washington.

Voor NCRV Dokument 09:11 ZULU, onze commandoâs aan het werk in Uruzgan kreeg filmmaker Vik Franke exclusief toegang tot de commandoâs die in deze regio zijn gelegerd. Na meer dan twee jaar voorbereiding trok hij twee maanden lang embedded met ze op om zijn persoonlijk verslag te doen van hun eigen verhaal. 09:11 ZULU volgt de commandoâs tijdens âintell-meetingsâ in Kamp Holland, op patrouille door dorpen en tijdens een inval in een nederzetting op jacht naar Taliban-strijders. Een uur nadat Franke met zijn camera getuige was van de inval, liep hij met de commandoâs in een massale hinderlaag van een honderdtal Taliban, die startte met de explosie van een bermbom.

Regie: Vik Franke

Eindredactie NCRV: Jelle Peter de Ruiter