Politie Friesland

Politieberichten van maandag 5 mei

Fryslân, 05-05-2008 o Politieberichten van zondag 4 mei 11.00 uur t/m maandag 5 mei 07.00 uur

De politievoorlichter is vanochtend bereikbaar via het bij uw bekende piketnummer.

Deinum: politie onderzoekt diefstal van twee bootjes
De politie onderzoekt de diefstal van twee bootjes. In de nacht van zaterdag op zondag werden er en een rubberboot en een zogenaamd brandweerbootje, beide voorzien van een buitenboordmotor, weggenomen uit een zijtak van het Van Harinxmakanaal. De bootjes lagen met touwen vast aan twee kruizers. Beide eigenaren hebben aangifte gedaan.

Drogeham: twee fietsers gewond na aanrijding
De politie heeft zondagochtend op It Kleasterbreed een aanrijding tussen twee fietsers afgehandeld. Een 40-jarige racefietser uit Grijpskerk wilde net een 63-jarige fietsster uit Drogeham inhalen. De vrouw slag echter af en een aanrijding was het gevolg en de twee kwamen ten val. Beide slachtoffers werden te controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Echtenerbrug: politie zoekt getuigen van inbraak in horecagelegenheid De politie zoekt getuigen van een inbraak in een horecagelegenheid aan het Hellingpad. Tussen zondagochtend 02.30 uur en 08.00 uur kwam men binnen na het forceren van een deur. In het pand werden twee gokkasten leeg gehaald. Namens het gedupeerde horecabedrijf deed een 38-jarige inwoonster van Echtenerbrug aangifte. De politie zoekt getuigen van deze inbraak. Zij kunnen zich melden bij de politie via 0900 8844 of bij Meld Misdaad Anoniem via 0800 7000.

Oldeouwer: politie onderzoekt diefstal boot
De politie onderzoekt de diefstal van een boot uit een haven bij een camping aan de Meerweg. De boot, een Bayliner 1851 Capri, werd zondagochtend omstreeks 06.00 uur weggenomen. De 45-jarige eigenaar uit het Duitse Rhauderfehn deed aangifte.

Leeuwarden: inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Cambuurstraat. In de nacht van zaterdag op zondag kwam men binnen door vermoedelijk flipperen. Uit de woning werd een laptop weggenomen. De 30-jarige bewoonster deed aangifte.

Buren Ameland: politie onderzoekt vernielingen fietsen
De politie onderzoekt de vernielingen aan ruim dertig fietsen. Op verschillenden plaatsen in Buren werden in de nacht van zaterdag op zondag (huur)fietsen vernield. Zo werden de banden lek gestoken of de ventielen vernield. De eigenaren en de gedupeerde
fietsverhuurbedrijven hebben aangiften gedaan.

Franeker: motorrijder gewond na aanrijding
De politie heeft zondagochtend op de Tzummerweg een aanrijding afgehandeld, waarbij een motorrijder (leeftijd en woonplaats onbekend) gewond raakte. De bestuurder van de motor wilde keren en zag daarbij een naderende auto over het hoofd. De 36-jarige automobilist Hitsum kon ondanks krachtig remmen een aanrijding niet meer voorkomen. De motorrijder kwam ten val en werd met diverse verwondingen per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Noordoost Fryslân: elf rijbewijzen ingevorderd na forse
snelheidsovertredingen
De politie heeft zondagmiddag in Noordoost Fryslân van acht motorrijders en drie automobilisten het rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertredingen van meer dan 50 kilometer per uur. Van deze elf bestuurders waren er twee beginnend bestuurder. Er werd gecontroleerd met behulp van de lasergun en een onopvallende videosurveillanceauto. De controles vonden plaats op 80-kilometerwegen, waaronder de Kwelderweg nabij Kollumerpomp en de Lauwersmeerweg nabij Oudwoude. Na een stopteken werden de rijbewijzen van de bestuurders ingevorderd. Tevens werd er proces-verbaal opgemaakt. Een Duitse automobilist mocht echter zijn rijbewijs houden. Hij moest na overleg met de officier van justitie direct 500 euro betalen.

Sneek: fietsster gewond na eenzijdig ongeval
De politie heeft zondagmiddag op de Hugo de Grootstraat een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 83-jarige fietsster uit Sneek gewond raakte. De vrouw schrok vermoedelijk van een passerende fietser en kwam hierdoor ten val. Ze werd met letsel aan haar gezicht per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Grou: politie houdt verdachte aan voor bedreiging
De politie heeft zondagmiddag in de Oosterhoutstraat een 18-jarige inwoner van Jirnsum aangehouden op verdenking van bedreiging. Een politieman in zijn vrije tijd had gezien dat de jongen een op een vuurwapen gelijkend voorwerp bij zich droeg. De man waarschuwde zijn dienstdoende collegas. De 18-jarige werd achterhaald en vervolgens gefouilleerd. Er werd geen vuurwapen bij hem aangetroffen. Hij bedreigde vervolgens één van de agenten. Hierop werd hij aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Hier verklaarde de jongen dat hij een speelgoedpistool bij zich had gehad en dat vervolgens had weggegooid in een sloot. Na een proces-verbaal mocht hij het bureau verlaten.

Jubbega: politie ontmantelt hennepkwekerij in schuur
De politie heeft zondagavond in een schuur achter een woning aan de Jelle van Damweg een hennepkwekerij ontmanteld. In de schuur vonden de agenten 82 hennepplanten. De apparatuur en de planten werden in beslaggenomen en vernietigd. De politie gaat opzoek naar de eigenaar van de woning.

Grou: politie houdt verdachte aan voor brandstichting
De politie heeft zondagavond in de Kanaalstraat een 29-jarige inwoner van Grou aangehouden op verdenking van brandstichting. Op de bovenverdieping van de woning was vermoedelijk brand gesticht. De brandweer kwam ter plaatse en had het vuur snel onder controle. De 29-jarige bewoner werd voor zijn woning op straat aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De technische recherche stelt een nader onderzoek in.

Uitwellingerga: inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Greate Sudein. Tussen woensdagmiddag en zondagavond kwam men binnen na het forceren van een deur. Uit de woning werd een tv weggenomen. De 70-jarige bewoner deed aangifte.

Wijnaldum A31: automobilist overleden na frontale botsing Een 22-jarige automobilist uit Harlingen is zondagavond bij een verkeersongeval op de A31 nabij Wijnaldum om het leven gekomen. De man was met zijn auto al spookrijdend vanuit de richting Franeker onderweg naar Harlingen. Ter hoogte van Wijnaldum kwam de 22-jarige bestuurder frontaal in botsing met een personenbusje. Ondanks de snelle komst van de hulpdiensten overleed de man op de plaats van het ongeval. De 54-jarige bestuurder van het personenbusje uit Leeuwarden en zijn drie inzittenden, een vrouw en twee kinderen, raakten gewond. De vier werden per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De gehele A31 tussen Franeker en Harlingen werd voor enkele uren afgesloten. Bureau Verkeersongevalanalyse kon zo onderzoek doen en Rijkswaterstaat en het bergingsbedrijf konden vervolgens de rijbanen schoonmaken. Nadat dit alles was afgerond, werd de A31 weer vrij gegeven.