AutoRai

Fiat Yamaha rijder Rossi wint MotoGP in China

(5/5/2008)
Fiat Yamaha Team rijder Valentino Rossi boekte vandaag een indrukwekkende overwinning tijdens de MotoGP race op het circuit van Sjanghai. Eerder was hij ook al in 2005 met Yamaha de snelste tijdens de allereerste Chinese Grand Prix. Zijn overwinning betekende Rossi's 89e zege, zijn eerste na zeven races. Fiat Yamaha Teamgenoot Lorenzo boekte een opmerkelijke vierde plek.

Rossi toonde al vanaf vrijdag een blakende vorm tijdens de trainingen en zijn verwachting voor de race was uiterst hoopvol. Maar na twee dagen van hoge temperaturen en zonneschijn dreigde een fikse regenbui roet in het eten te gooien. Maar vlak voor de start was het gelukkig droog. Rossiâs start was niet denderend en na de eerste ronde kwam hij als vierde door. Maar in ronde drie had hij weer orde op zaken gesteld en kwam de âDoctorâ als runner-up over de startstreep na Casey Stoner en âpole-sitterâ Colin Edwards te hebben ingehaald. Vervolgens moest koploper Dani Pedrosa er aan geloven waarna de Italiaanse Fiat Yamaha rijder tot aan de finish zijn koppositie niet meer uit handen zou geven. Maar het was ânagelbijtenâ tot aan de finishvlag, bijna 17 ronden lang, met maar een halve seconde voorsprong op zijn naaste belagers. Maar na ronde 19 was het pleit beslecht en haakte Pedrosa af. Rossi won uiteindelijk met 3.890 seconden voorsprong, terwijl Casey Stoner met een achterstand van 15 seconden op de Fiat Yamaha rijder in derde positie over de finish kwam.

Ook zijn teamgenoot in het Fiat Yamaha team, Jorge Lorenzo, leverde een prima prestatie door ondanks zijn gebroken enkel als vierde aan de meet te komen. Een prestatie die bijna onmogelijk leek na zijn zware crash op vrijdagmorgen. Het kampioenschap is weer volledig open met Lorenzo op slechts zeven punten van Pedrosa, gevolgd door Rossi op de derde plaats, slechts twee punten achter zijn Fiat Yamaha teamgenoot.

Valentino Rossi
âNa zeven races is het weer een heerlijk gevoel om op de hoogste trede van het podium te staan. Dit is een belangrijk resultaat voor het Fiat Yamaha team. Ik heb precies de race kunnen rijden zoals ik het wilde. Ik heb een fantastische strijd geleverd met Pedrosa en hij joeg me constant op. Gelukkig is de regen weggebleven. We hebben nu vier races gehad met vier verschillende winnaars, zo close is het kampioenschap dit jaar. Nu moeten we er voor zorgen door te gaan op de ingeslagen, succesvolle weg. Lorenzo heeft het, met zijn gekwetste enkel uitstekend gedaan dus dit is een prima dag voor iedereen binnen het Fiat Yamaha Team.â

Jorge Lorenzo
Jorge Lorenzo, Fiat Yamaha Team's opmerkelijke rookie, negeerde zijn blessures en pakte op zijn 21e verjaardag een uitstekende vierde plaats in China. Niet alleen had hij last van zijn gebroken enkel en ernstige kneuzingen in zijn rechterbeen, ook kende hij nog de naweeën van een recente operatie aan zijn rechterarm. âSlechts één goed functionerende ledemaat,â grapte de Spanjaard dan ook aan de finish.

Lorenzo startte van de vierde startplek maar zakte al snel terug naar de negende positie. Na ronden lang op de 8e plaats te hebben gebivakkeerd hervond hij echter zijn ritme en passeerde hij in vier ronden vier voorliggers. Een briljant resultaat voor de jongste rijder uit het startveld.

Jorge Lorenzo: âDit voelt aan als een overwinning. Ik had veel pijn in beide benen, maar ik ben veel dank verschuldigd aan de doktoren van de Clinica Mobile. Dankzij hen kon ik racen en mijn team heeft gezorgd voor een prima motorfiets. Felicitaties ook voor mijn teamgenoot Valentino; het wordt een opwindend jaar. Dit was een heerlijke 21^e verjaardag.â

Masahiko Nakajima â Fiat Yamaha Team Directeur
âWe hebben lang moeten wachten op een overwinning. Iedereen bij Fiat Yamaha is erg blij dat Valentino weer heeft gewonnen, ook voor zijn vele fans over de hele wereld. Het was een opwindende en indrukwekkende race.â