Ingezonden persbericht


Persbericht

Fijn stof geen goede maat voor luchtverontreiniging Advies Gezondheidsraad is duidelijk.

Op 14 februari heeft de minister van VROM aan de Gezondheidsraad gevraagd om op korte termijn te adviseren over de effecten van de luchtvervuiling door verkeer voor gevoelige groepen. De Gezondheidsraad heeft op 24 april dit advies in de vorm van een brief gepubliceerd. De voornaamste conclusies zijn: niet alleen scholen, kinderdagverblijven en bejaardentehuizen zijn gevoelige bestemmingen maar ook ziekenhuizen en woningen. Een andere belangrijke conclusie is dat het meten van fijn stof, zoals tot nu toe gebruikelijk, niet voldoet om de gezondheidseffecten van verkeer te bepalen.

Marga Jacobs, voorzitter van Leefmilieu: "Met het advies van de Gezondheidraad wordt opnieuw duidelijk hoe schadelijk de luchtverontreiniging door verkeer is, vooral voor kinderen en ouderen met luchtwegaandoeningen. Het is nu aan de politiek om hieruit de juiste conclusies te trekken: geen scholen meer bouwen bij snelwegen en zeer drukke stadswegen." Mocht er nog enige twijfel bestaan over de samenhang tussen gezondheidsrisico en luchtvervuiling door verkeer dan is dat nu voorbij. Om de Gezondheidsraad te citeren: "Wetenschappelijk gezien bestaat er voldoende bewijs dat mensen die in de nabijheid van een drukke verkeersweg wonen extra gezondheidsrisico lopen ten opzichte van mensen die in de omgeving van een rustige weg wonen" (blz. 4 van het advies). Het meeste van het bewijs stoelt op Nederlands onderzoek dus dat biedt een solide basis voor deze conclusie.

Op dit moment wordt PM10 (fijn stof) gebruikt als de belangrijkste maat om de luchtvervuiling bij wegen vast te stellen. Hierover zegt de Gezondheidsraad: PM10 is geen goede maat voor gezondheidseffecten van lokale, verkeersgerelateerde luchtverontreiniging (blz. 7). Betere indicatoren zijn zwarte rook, NO (stikstofoxide) en ultrafijn stof (PM0,1). Deze indicatoren maken de luchtvervuiling van wegen veel duidelijker zichtbaar en zijn bij drukke wegen verhoogd tot op afstanden van enkele honderden meters tot ongeveer 1000 meter. De reactie van Marga Jacobs: "Feitelijk zegt de Gezondheidsraad dat we ons nu bij alle bouwplannen en aanleg van wegen op de verkeerde getallen baseren, dat is nogal wat. We hebben die fijn stof normen om de gezondheid van mensen te beschermen en daarvoor blijken ze dus niet te voldoen".

Voor iedereen die zich afvraagt hoe de lucht in zijn eigen straat is, zijn alle door de vereniging Leefmilieu verzamelde rapportages luchtkwaliteit te vinden op http://www.lokalelucht.nl.


---

Het rapport van de Gezondheidsraad. Gevoelige bestemmingen luchtkwaliteit. Den Haag: Gezondheidsraad, 2008; publicatienr. 2008/09. is te vinden op de website van de Gezondheidraad http://www.gr.nl/