Ministerie van Defensie

05-05-2008 11:00

DEFENSIE LEVERT FLINK AANDEEL IN DODENHERDENKING

Kranslegging door de marine in Den Helder. - Foto: Albert Vermeulen.

Defensie heeft gisteren op vele plaatsen in ons land een inbreng gehad in de 63ste nationale herdenking van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, latere oorlogshandelingen en vredesmissies.

Tijdens de plechtigheid op de Dam in Amsterdam legde de commandant der Strijdkrachten, generaal Peter van Uhm, namens de krijgsmacht een krans bij het Nationaal Monument. Hij deed dat samen met de commandanten van marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee. Minister van Defensie Eimert van Middelkoop legde een krans in een gezelschap met onder anderen minister-president Jan Peter Balkenende.

Op de vliegbasis Soesterberg werden de tijdens de Tweede Wereldoorlog gevallen militairen van de militaire luchtvaart en de oorlogsslachtoffers uit het gelijknamige dorp herdacht. De marine herdacht de gesneuvelden in de strijd op zee in Den Helder. Staatssecretaris Jack de Vries vertegenwoordigde Defensie samen met representanten van landmacht en marechaussee bij de herdenking op de Grebbeberg in Rhenen.
In totaal gaf de krijgsmacht acte de présence bij plechtigheden in meer dan veertig plaatsen in ons land.

De Nederlandse militairen in Afghanistan stonden eveneens op gepaste wijze stil bij Dodenherdenking. Zo hield het personeel van land- en luchtmacht in Kandahar twee minuten stilte in acht. In de provincie Uruzgan legde de waarnemend commandant van de Task Force in die provincie, Tony Keijsers, tijdens een plechtigheid op Kamp Holland een krans bij de recent gebouwde kapel. De twee minuten stilte werden ingeleid door het voorlezen van de namen van Nederlandse militairen die sinds vorig jaar in Uruzgan zijn omgekomen. Na het spelen van de Last Post brachten de aanwezigen de eregroet en was het twee minuten stil. Ook op Kamp Hadrian schonken de Nederlanders uitgebreid aandacht aan Dodenherdenking.

De plechtigheid in Kandahar. - Foto: Defensie

Dodenherdenking op Kamp Holland. - Foto: Defensie