European Union



Brussel, 5 mei 2008

Voorzitters van Commissie, Raad en Parlement spreken met Europese religieuze leiders over klimaatverandering en verzoening

Op initiatief van de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, zijn op 5 mei een twintigtal vertegenwoordigers van christendom, jodendom en islam in Europa bijeengekomen voor een informele dialoog in de hoofdzetel van de Europese Commissie. De bijeenkomst werd geleid door voorzitter Barroso, de Sloveense premier en huidige voorzitter van de Europese Raad, Janez Jansa, en de voorzitter van het Europees Parlement, Hans-Gert Pöttering. Dit jaar stond de bijeenkomst in het teken van twee grote uitdagingen van de Europese Unie: klimaatverandering en verzoening.

Dit was de vierde jaarlijkse bijeenkomst met religieuze leiders en de tweede waarbij de voorzitters van deze drie EU-instellingen aanwezig waren. Het gaat om een initiatief van voorzitter Barroso uit 2005.

Dit jaar was het eerste gespreksonderwerp "Klimaatverandering: een ethische opgave voor alle culturen". Voorzitter Barroso verklaarde: "Klimaatverandering vereist dringend optreden van ons allemaal. Alle geledingen van de civiele samenleving moeten helpen om onze planeet een duurzame toekomst te bieden. Godsdiensten en geloofsgemeenschappen kunnen door hun maatschappelijke rol en activiteiten een waardevolle bijdrage leveren bij het mobiliseren van onze samenleving voor een duurzame toekomst. Laten we de handen ineenslaan en het ongelijk aantonen van degenen die een botsing der beschavingen verkondigen."

De voorzitter van de Europese Raad, Janez Jansa, stelde: "Het milieu is niet alleen een natuurlijk gegeven, maar ook van een heilige orde. Verbondenheid en trouw tussen mens, natuur en Schepper is een grondbeginsel van zowel jodendom, christendom als islam. Het veranderende klimaat dwingt ons een beroep te doen op onze verbeelding, ons vernuft en onze ondernemingszin, om een wereld tot stand te brengen die niet afhankelijk is van fossiele brandstoffen, maar daar beslist niet minder welvarend en hecht van wordt. Dit betekent niet dat we alles wat we hebben bereikt moeten opgeven. Wel moeten we onze prestaties opnieuw doordenken en uit een ander perspectief bekijken."

2008 is het Europees Jaar van de interculturele dialoog: een goede aanleiding om op deze bijeenkomst op hoog niveau het thema "Verzoening door interculturele en interconfessionele dialoog" aan de orde te stellen.

Voorzitter van het Europees Parlement Pöttering zei: "Interculturele dialoog is een belangrijk instrument voor het slaan van bruggen tussen mensen en het bewaren van vrede op basis van wederzijds respect. Interculturele dialoog levert dan ook een belangrijke bijdrage tot de betrekkingen tussen de Europese Unie en haar buurlanden, in het bijzonder in het Middellandse Zeegebied."

De deelnemers aan de bijeenkomst wisselden van gedachten over de twee belangrijkste onderwerpen en waren het erover eens dat godsdiensten en geloofsgemeenschappen een cruciale rol spelen bij de aanpak van onze gezamenlijke problemen en het mobiliseren van onze samenleving voor een duurzame toekomst. De deelnemers lieten blijken deze belangrijke dialoog, onderling en met de Europese instellingen, te willen voortzetten.

De commissarissen Benita Ferrero-Waldner en Ján Figel, alsmede vicevoorzitter van het Europees Parlement Mario Mauro namen ook deel aan de bijeenkomst met religieuze leiders.

http://www.interculturaldialogue2008.eu/

Lijst van deelnemers: zie memo/08/281