FNV Horeca: tekort koks door slecht personeelsbeleid
Vandaag, maandag 5 mei 2008, meldt de Telegraaf dat er een groot
tekort is aan koks in de horeca. Voor FNV Horeca, de grootste vakbond
in de horeca met ruim 23.000 leden, is dit feit geen nieuws. Echter de
reden die werkgeversorganisatie Koninklijk Horeca Nederland (KHN)
hiervoor geeft is wel nieuw. KHN wijt dit personeeltekort aan het feit
dat het Nederland economisch goed gaat waardoor mensen meer uit gaan
en de horeca daardoor meer klanten te verwerken krijgt. Volgens FNV
Horeca snijdt deze redenering geen hout. Het feit dat er nu een tekort
is aan gekwalificeerd personeel is grotendeels de schuld van de
horeca-sector zelf. Deze heeft ondanks herhaaldelijk aandringen van de
vakbond, de afgelopen jaren onvoldoende actie ondernomen heeft om de
uitstroom van geschoolde werknemers te beperken en de instroom van
vakbekwaam personeel te bevorderen.
Vakbonden en de werkgeversorganisatie hebben in februari 2008, bij het
afsluiten van een nieuwe horeca cao afgesproken dat later in 2008 een
`top' over de horeca-arbeidsmarkt georganiseerd wordt. Tijdens deze
top moeten concrete afspraken gemaakt worden over te treffen
maatregelen die moeten leiden tot een beter imago van de bedrijfstak.
De doelstelling moet zijn het behoud van de huidige werknemers in de
horeca en meer instroom van gemotiveerde nieuwe werknemers.
FNV Horeca hoopt dat de werkgeverorganisatie tijdens deze top zal
onderkennen dat de problemen in de horeca niet bestaan door de
economische groei, maar door het feit dat er een berg achterstallig
werk ligt.
Uit onderzoek van FNV Horeca blijkt dat werken in de horeca nog steeds
populair is, maar dat werknemers wel steeds meer eisen stellen, zeker
goed geschoolde koks. Volgens FNV Horeca moet de horeca meer rekening
houden met de eisen van de werknemer anders zal het probleem van het
tekort aan vakbekwaam personeel alleen maar groter worden. Waar het om
gaat is een combinatie van inkomen, arbeidstijden en de balans tussen
werk en privé. Uiteraard spelen ook scholing, opleiding en
carrièreperspectief een belangrijke rol.
Recent maakte de Arbeidsinspectie nog bekend dat in de horeca de
onderbetaling van werknemers relatief hoog is. Minister Donner heeft
hierop de branche gevraagd op korte termijn maatregelen te nemen.
Blijven deze uit, dan volgen er boetes.
FNV