FNV

FNV Horeca: tekort koks door slecht personeelsbeleid

Vandaag, maandag 5 mei 2008, meldt de Telegraaf dat er een groot tekort is aan koks in de horeca. Voor FNV Horeca, de grootste vakbond in de horeca met ruim 23.000 leden, is dit feit geen nieuws. Echter de reden die werkgeversorganisatie Koninklijk Horeca Nederland (KHN) hiervoor geeft is wel nieuw. KHN wijt dit personeeltekort aan het feit dat het Nederland economisch goed gaat waardoor mensen meer uit gaan en de horeca daardoor meer klanten te verwerken krijgt. Volgens FNV Horeca snijdt deze redenering geen hout. Het feit dat er nu een tekort is aan gekwalificeerd personeel is grotendeels de schuld van de horeca-sector zelf. Deze heeft ondanks herhaaldelijk aandringen van de vakbond, de afgelopen jaren onvoldoende actie ondernomen heeft om de uitstroom van geschoolde werknemers te beperken en de instroom van vakbekwaam personeel te bevorderen.

Vakbonden en de werkgeversorganisatie hebben in februari 2008, bij het afsluiten van een nieuwe horeca cao afgesproken dat later in 2008 een `top' over de horeca-arbeidsmarkt georganiseerd wordt. Tijdens deze top moeten concrete afspraken gemaakt worden over te treffen maatregelen die moeten leiden tot een beter imago van de bedrijfstak. De doelstelling moet zijn het behoud van de huidige werknemers in de horeca en meer instroom van gemotiveerde nieuwe werknemers.

FNV Horeca hoopt dat de werkgeverorganisatie tijdens deze top zal onderkennen dat de problemen in de horeca niet bestaan door de economische groei, maar door het feit dat er een berg achterstallig werk ligt.

Uit onderzoek van FNV Horeca blijkt dat werken in de horeca nog steeds populair is, maar dat werknemers wel steeds meer eisen stellen, zeker goed geschoolde koks. Volgens FNV Horeca moet de horeca meer rekening houden met de eisen van de werknemer anders zal het probleem van het tekort aan vakbekwaam personeel alleen maar groter worden. Waar het om gaat is een combinatie van inkomen, arbeidstijden en de balans tussen werk en privé. Uiteraard spelen ook scholing, opleiding en carrièreperspectief een belangrijke rol.

Recent maakte de Arbeidsinspectie nog bekend dat in de horeca de onderbetaling van werknemers relatief hoog is. Minister Donner heeft hierop de branche gevraagd op korte termijn maatregelen te nemen. Blijven deze uit, dan volgen er boetes.