Groen!

Brussel, 5 mei 2008

Neen aan het harteloos asielbeleid van Turtelboom

Groen! wil tijdelijke bevriezing van uitwijzingen tot minister Turtelboom duidelijkheid verschaft over regularisatiecriteria

Groen! heeft nooit gepleit voor een open grenzen beleid, maar wel voor menselijke criteria. Mensen die al lang in ons land verblijven en geïntegreerd zijn, hebben recht hebben op regularisatie. Het gaat om mensen die de taal kennen, geïntegreerd zijn, actief zijn en die wel degelijk een meerwaarde betekenen voor onze samenleving. Er is dringend nood aan meer duidelijkheid over de gehanteerde criteria. Minister Turtelboom heeft beloofd die via een omzendbrief duidelijk te maken. Tot op dat moment zou ze ten minste het fatsoen kunnen hebben om te stoppen met mensen onder dwang buiten te zetten. Groen! blijft aandringen op een menswaardige behandeling van asielzoekers. Een evenwichtig samengestelde regularisatiecommissie kan hiervoor instaan. Het zal je maar overkomen dat je lot en die van je dierbaren in handen komt te liggen van Annemie Turtelboom.

Minister voor asiel en migratie Annemie Turtelboom pleitte dit weekend voor een Canadees model van economische migratie. "In Canada halen ze binnen wie ze willen. Hier blijft over wie we niet meer kwijt geraken," verklaarde ze zonder blikken of blozen. Minister Turtelboom gebruikt een economisch discours om asielzoekers met de foute diploma's de deur te wijzen. Ze ontmenselijkt de asielzoekers en reduceert hen tot economische hulpmiddelen om knelpuntberoepen in te vullen. Tegen mensen die volgens haar nutteloos zijn voor onze economie, bvb mensen zonder papieren of mensen die hun miserie ontvluchten maar niet over het juiste diploma beschikken wil ze keihard optreden.

Mevrouw Turtelboom vindt het onvermijdelijk dat kinderen verder opgesloten blijven in gesloten centra en wil enkel wat sleutelen aan de vorm. Zelfs de zelfmoord van een Kameroenees asielzoeker in het gesloten centrum van Merksplas, die eventueel voor regularisatie in aanmerking kwam, is voor haar geen teken aan de wand. Ze weigert de uitwijzingen op te schorten en wil ook niet wachten op nieuwe criteria. Ook als daardoor misschien mensen buiten gezet worden, die konden geregulariseerd worden. Turtelboom profileert zich als ijzeren tante. Emoties zijn voor haar niet van tel. Uiteraard beslist minister Turtelboom niet alleen. Zij voert het beleid uit van een hele regering. Van Yves Leterme hebben we in deze nog niets vernomen. De CD&V zendt opnieuw totaal tegenstrijdige signalen uit. Ze hebben begrip voor mensen zonder papieren, maar steken verder geen vinger uit om het kille en onrechtvaardige beleid dat nu gevoerd wordt te counteren.

Daarenboven komt nu een ontwerp van Europese richtlijn om asielzoekers veel harder aan te pakken. Europa wil het mogelijk maken dat mensen zonder papieren tot anderhalf jaar opgesloten worden en dat mensen die gerepatrieerd zijn minstens vijf jaar lang buiten Europa gesloten blijven. Uiteindelijk is het de bedoeling de 8 miljoen mensen zonder papieren in Europa kwijt te raken. De Groenen in het Europees parlement zullen alles doen om deze hardvochtige richtlijn te stoppen.

Mieke Vogels, Groen! voorzitter

Bart Staes, Europees Groen! parlementslid