Gemeente Hoorn


Herinrichting Gedempte Turfhaven 6 mei van start

18 april 2008 - In mei gaat de langverwachte herinrichting van de Gedempte Turfhaven, de Spoorstraat, het Dal, de Korte Achterstaat, de Achterstraat en de Westerdijk van start. De werkzaamheden duren tot april 2009 en worden uitgevoerd in een aantal fasen, waardoor evenementen zoals de kermis gewoon doorgang kunnen vinden.

Bewoners en ondernemers in de directe omgeving worden middels bijeenkomsten en brieven op de hoogte gehouden over zaken als de verkeersafwikkeling en bevoorrading. Zo is er op maandag 28 april in Schouwburg het Park een bijeenkomst voor ondernemers die meer willen weten over de gevolgen voor de bevoorrading en bereikbaarheid van hun zaak.

Eerste fase De eerste fase van het werk omvat de herinrichting van het gedeelte Gedempte Turfhaven tussen Nieuwe Noord en Ramen, en de Korte Achterstraat. De start is op dinsdag 6 mei; het werk duurt tot dinsdag 1 juli. De werkzaamheden bestaan in hoofdzaak uit: * het funderen en opnieuw verharden van de rijbaan en de parkeervakken op de Gedempte Turfhaven. De rijbaan krijgt een breedte van 6 meter. * het opnieuw inrichten van de trottoirs van de Gedempte Turfhaven. * Het renoveren van de riolering en het funderen en opnieuw verharden van de Korte Achterstraat. * het vervangen van de lantaarnpalen door Oud-Hollandse gietijzeren exemplaren.

Onderstaande informatie heeft betrekking op de eerste fase.

Omleidingroutes Klik hier voor een kaartje in PDF-formaat.

Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden is geen verkeer mogelijk door de Korte Achterstraat en op de Gedempte Turfhaven tussen de Veemarkt en de Ramen. Ook de kruising met het Breed en de Veemarkt is afgesloten; er is dan vanaf de Veemarkt geen doorgang mogelijk naar het Breed en het Nieuwe Noord. Autoverkeer vanaf de Noorderveemarkt richting de Gedempte Turfhaven wordt omgeleid via het Stationsplein, de Noorderstraat en de Achterstraat. Autoverkeer vanaf de Gedempte Turfhaven richting Veemarkt/Stationsplein kan gebruik maken van de Spoorstraat.

Fietsers kunnen via de Spoorstraat en het Dal naar het afgesloten deel van de Gedempte Turfhaven. De Korte Achterstraat is afgesloten voor fietsers èn voetgangers.

Bewoners van de Duinsteeg en het Nieuwe Noord kunnen hun huis bereiken en verlaten via de Ramen.

Bewoners van de Muntstraat kunnen niet met de auto naar hun woning via de Korte Achterstraat. Dat kan wel via de Nieuwstraat, met uitzondering van de zaterdagen. Door de aanwezigheid van de markt kunnen zij op zaterdag overdag via de Pakhuisstraat de Muntstraat bereiken.

Winkelen Winkelend publiek kan tijdelijk niet op het afgesloten deel van de Gedempte Turfhaven parkeren. De trottoirs worden pas opgebroken als de rijbaan gereed is. Door het gebruik van loopschotten blijven de winkels voor het publiek bereikbaar. Afhankelijk van de voortgang van het werk zijn terrassen in beperkte mate mogelijk.

Markt en kermis Een deel van de zaterdagmarkt wordt tijdelijk verplaatst naar de oostzijde van de Veemarkt. De eerste keer is zaterdag 10 mei, de laatste keer 28 juni.

Tussen begin juli en eind augustus vinden geen werkzaamheden plaats. De markt kan dan weer terug naar de Gedempte Turfhaven; de straat is beschikbaar voor de kermis en andere evenementen.

Bevoorrading winkels Tijdens de werkzaamheden wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de bevoorrading van de winkels. De winkels op het Grote Noord zijn tijdens deze fase bereikbaar via de Kleine Noord. De winkels op de Ramen zijn bereikbaar via de route Westerdijk West Kerkstraat Nieuwstraat Gouw Gedempte Turfhaven.

Busverkeer De bussen van Connexxion die gewoonlijk over de Gedempte Turfhaven rijden, gaan tijdelijk vanaf het station via de Noorderstraat, Achter de Vest en de Pakhuisstraat. De haltes op de Veemarkt en de Gedempte Turfhaven komen te vervallen. Er komt een tijdelijke halte op de hoek Noorderstraat/Koepoortsplein.