Project Gemeente Westland

horeca van start
Proef verruiming openingstijden horeca van start Publicatiedatum: 25-04-2008

Vanaf 6 mei gaat in de gemeente Westland gedurende een jaar een proef Verruiming Openingstijden Horeca in werking. Het doel van de ruimere openingstijden is om overlast voor de omgeving te verminderen door uitgaanspubliek geleidelijker over de avond te verspreiden.

De proef houdt in dat de Westlandse horecagelegenheden in plaats van 4x nu 10x een aanvraag mogen indienen om langer open te mogen zijn tot uiterlijk 04.00 uur. De huidige sluitingstijd is 02.00 uur. Voor strandtenten geldt dat zij maximaal 6x, in plaats van de huidige 4x, een verruiming mogen aanvragen. De verruimde openingstijden gelden alleen voor de binnenlocaties, niet voor terrassen of aangebouwde tenten.

Horecaondernemers kunnen aangeven van de proef gebruik te maken door een door de gemeente verstrekte kaart zichtbaar voor het raam te plaatsen. Daarop wordt aangekruist dat de horecaondernemer op die betreffende avond gebruik maakt van de verruiming van de openingstijden. De gemeente en de politie worden hier door de horecaondernemer vooraf van op de hoogte gesteld. Voor de grote horecagelegenheden (meer dan 400 klanten per avond) blijft dezelfde procedure gelden als bij het huidige reguliere ontheffingensysteem.

De proef is op verzoek van de gemeenteraad door het college van burgemeester en wethouders ingesteld. Het doel van de proef sluit aan bij de campagne die de gemeente, horeca Westland en politie Westland in 2008 zijn gestart Uit in het Westland, doe alsof je thuisbent. Deze campagne is gericht op het nog leuker en veiliger maken van het uitgaan in de regio Westland. Tijdens het uitgaan moet je je thuis kunnen voelen. Tegelijkertijd wordt verwacht dat je je dan ook gedraagt zoals thuis. Zonder overlast te veroorzaken en rekening houdend met anderen.

Omwonenden, politie en horeca worden nauw betrokken bij de evaluatie van de proef. Uit de evaluatie moet blijken of de proef het gewenste effect heeft gehad: minder overlast van het uitgaanspubliek.