Ingezonden persbericht


Nigeriaanse filmmaker over succesvol 'Nollywood'

De Afrikaanse filmmaker Tunde Kelani (Nigeria 1948) -één van de grand old men van de Nigeriaanse cinema- gaat dinsdag 6 mei aanstaande in gesprek met een Nederlandse vakgenoot over het succes van de Nigeriaanse filmindustrie. 'Nollywood' is de op twee na grootste filmindustrie ter wereld. In heel Afrika zijn de Nigeriaanse films populair. Maar ook de Afrikaanse diaspora in Europa, Azië en Amerika is verslaafd aan Nollywood. Het gesprek vindt plaats in Felix Meritis in Amsterdam

Afrika wordt vaak gezien als een continent waar honger, armoede, oorlog en hiv/aids overheersen. Het multimediaproject 'De kracht van Afrika' doorbreekt dit beeld. In de maand mei zijn tv-reportages en een serie gesprekken met toonaangevende Afrikanen te zien waarmee de andere kant van Afrika wordt belicht: een continent waar mensen hun lot in eigen handen nemen, geloven in eigen kunnen en vanuit Afrikaanse oplossingen werken aan een betere toekomst. Het eerste thema dat op 6 mei aanstaande centraal staat is 'de filmindustrie in Nigeria'. Na afloop van het gesprek in Felix Meritis zendt de IKON een documentaire uit over de filmindustrie in Nigeria.

Gesprekken met een Afrikaanse doener
Eerste gesprek: Belinda van de Graaf in gesprek met Tunde Kelani

6 mei 2008,
Felix Meritis, Amsterdam,
19.30 - 21.00 uur
Tv-serie 'Paul Rosenmöller en... De Kracht van Afrika’ Eerste aflevering: De filmindustrie van Nigeria

6 mei 2008,
Nederland 2,
21.25 - 22.00 uur
Kijk op www.dekrachtvanafrika.nl voor meer informatie over het gehele multimediaproject 'De Kracht van Afrika'.

Organisatie
Initiatiefnemers van 'De Kracht van Afrika' zijn: NCDO, IKON, het Nederlands Instituut voor Zuidelijk Afrika (NiZA), Wereld in Woorden en het African Diaspora Policy Centre.