Vaccin blauwtong mogelijk eerder klaar

VACCIN BLAUWTONG MOGELIJK EERDER KLAAR

Een groot deel van de in totaal zes miljoen doses blauwtongvaccin kan waarschijnlijk eerder worden geleverd dan verwacht. Daardoor is het minder belangrijk de voorkeursvolgorde uit het entadvies van de minister aan te houden bij vaccinatie.

Aanvankelijk zouden de zes miljoen vaccins in drie termijnen worden geleverd: een miljoen half mei, een miljoen in juni en vier miljoen voor augustus. Waarschijnlijk kunnen de eerste miljoen doses al op 6 mei geleverd worden en kan een vervolglevering van drie miljoen doses al op 15 mei plaatsvinden. De vaccins moeten nog wel een laatste test doorstaan. Als die goed is, kan de vaccinatiecampagne op 8 mei starten.

Hierdoor wordt er gevaccineerd voordat de ziekte opnieuw veel voorkomt in Nederland.

Het laten vaccineren van voor blauwtong gevoelige dieren (schapen, geiten en runderen) gebeurt vrijwillig. Houders van dieren melden zich voor vaccinatie bij hun dierenarts.

Om houders te stimuleren mee te doen aan deze campagne, kunnen ze een deel van de kosten terugkrijgen van de Europese Unie. Daarvoor geeft de dierenarts een vaccinatieverklaring af, die als declaratie kan worden opgestuurd naar de Dienst Regelingen. Het ministerie van LNV beschrijft de precieze procedure op de website www.minlnv.nl.

Noot voor redacties (