Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Friends of the Earth mee op Europese tournee

Radiohead steunt Klimaatwetcampagne tijdens concerten

Amsterdam, 6 mei 2008 - Friends of the Earth, het wereldwijde netwerk van milieuorganisaties waar Milieudefensie onderdeel van uitmaakt, gaat met de band Radiohead mee tijdens de komende Europese concerttournee. Radiohead steunt de campagne 'The Big Ask' van Friends of the Earth-groepen uit verschillende Europese landen, die in hun eigen land vragen om wettelijke regels om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. In Nederland voert Milieudefensie actie voor de invoering van een Klimaatwet. Via de website www.klimaatwet.nu kunnen mensen de campagne steunen.

Tijdens de Europese tournee van Radiohead vragen de band en Friends of the Earth groepen in elf landen1 concertgangers de landelijke campagnes voor wettelijk vastgelegde vermindering van de broeikasgasuitstoot te steunen. Zij doen dit onder het motto 'The Big Ask' (de 'grote vraag' aan politici). In Nederland wordt de concertbezoekers gevraagd de oproep aan het kabinet Balkenende voor invoering van een Klimaatwet in Nederland te ondertekenen. Milieudefensie voert samen met een brede coalitie van maatschappelijke organisaties actie voor de Klimaatwet. Tijdens de startactie van deze campagne, op 27 februari van dit jaar, gaf frontman Thom Yorke van Radiohead via een live audioverbinding al zijn steun aan de Nederlandse Klimaatwetcampagne. Ook nu weer zal hij zijn Nederlandse fans oproepen de campagne te steunen, wanneer hij met Radiohead Amsterdam aandoet.

Thom Yorke: 'Iedereen kan iets doen tegen klimaatverandering. Wij doen wat we kunnen en moedigen onze fans aan hetzelfde te doen. Het is tijd dat ook politici hun bijdrage leveren, zij zijn de enigen die de wettelijke structuren kunnen opzetten die helpen klimaatverandering tegen te gaan. Daarom steun ik de Europese Klimaatwetcampagne, the Big Ask, en vraag iedereen die zich zorgen maakt over klimaatverandering dit ook te doen.'

De muzikanten van Radiohead doen zelf zoveel mogelijk om de klimaatgevolgen van hun tournee te beperken. Zo wordt energiezuinige verlichting ingezet tijdens hun shows, en wordt de apparatuur waar mogelijk per schip of trein in plaats van met het vliegtuig getransporteerd. De band moedigt fans aan om met het openbaar vervoer naar de concerten te komen in plaats van met de auto.

Ook de Nederlandse zangeres Stevie Ann steunt de Klimaatwetcampagne van Milieudefensie. Op 2 mei bracht zij een speciale Klimaatwet EP uit met daarop onder andere het lied 'Changes ', dat ze schreef ter ondersteuning van de campagne. Net als de band De Dijk treedt Stevie Ann op zaterdag 7 juni op tijdens het Klimaatwetconcert in park Transwijk in Utrecht. Een kleine maand later speelt Radiohead in Amsterdam. Tijdens dat optreden, op 1 juli in het Westerpark, waarbij ook Milieudefensie aanwezig is, roept de band het publiek op de Klimaatwetcampagne te steunen.