Gemeente Eemnes

Persberichten

Jaarrekening 2007: ondanks BEL-samenwerking veel doelen gerealiseerd!

Maar wat veel belangrijker is, de beleidsvoornemens zijn ondanks de vele uren die er in de voorbereiding van de BEL-samenwerking zijn gaan zitten, toch redelijk gehaald.

In 2007 zijn belangrijke verbeteringen doorgevoerd in de huisvesting van de basisscholen. In augustus werd de clusterschool in gebruik genomen, helaas nog wel met wat aanloopproblemen maar voor de kinderen was dat geen probleem. Sterker nog, elke keer dat er iets klaar kwam was het weer nieuw en leuk. Het speelterrein met de uitdagende inrichting is een groot succes geworden. Ook de Hobbitstee kan tevreden terugkijken. Na jarenlang met tijdelijke units te hebben gewerkt, zijn in 2007 twee nieuwe lokalen aangebouwd en in gebruik genomen. Na de verhuizing naar de clusterschool is direct voortvarend gestart met het verbouwen van de oude Mariaschool tot een kindcentrum. Ook dat ging goed en het Kindcentrum is op 2 januari 2008 in gebruik genomen.

In 2007 zijn verschillende grote verkeersprojecten uitgevoerd. Het opnieuw asfalteren en belijnen van de Wakkerendijk leverde in het begin wat kritiek op, maar inmiddels lijkt de weg aardig te voldoen. Ook de polderwegen zijn in 2007 grotendeels opgeknapt en het sluipverkeer door de polder is in 2007 behoorlijk (met de sterke arm van de politie) afgenomen. Het pontje over de vaart is inmiddels behoorlijk populair geworden bij de fiesters en wandelaars. De Laarderweg is heringericht, zodat er een veilige oversteek naar de clusterschool is gerealiseerd en samen met de punaises moet dit er toe leiden dat de snelheid op deze weg omlaag gaat. Verder is het bedrijventerrein opnieuw ingericht en zijn er milieumaatregelen genomen om het hemelwater daar beter af te voeren.

Het openbaar groen in Eemnes heeft een stevige impuls gekregen doordat in nauwe samenwerking met de bewoners 5 deelgebieden van de Fazantenhof en Patrijzenhof opnieuw zijn bestraat, van groen voorzien en heringericht en er is nieuwe verlichting aangebracht. De gemeente zal deze aanpak de komende jaren, samen met de bewoners, ook in andere wijken voortzetten.

Een van de belangrijkste nieuwe taken in 2007 was de invoering van de WMO, het onderdeel hulp in de huishouding. Een spannend jaar en het is ons goed gelukt. Over heel 2007 slechts enkele bezwaren en een hoge waardering van de gebruikers voor de zorg en de hulp die zij kregen. De wachtlijsten in Eemnes vielen mee, hoewel we daar als gemeente wel steeds alert op zijn. We hebben als Eemnes laten zien dat we dit soort zaken heel goed op kunnen pakken.

Tot slot. Veel tijd en energie is gaan zitten in de BEL-samenwerking. Om het gewone werk doorgang te laten vinden is er veel geïnvesteerd in het aantrekken van tijdelijke medewerkers. Dat heeft aan de ene kant geld gekost, maar het gemeentebestuur vond het belangrijk om de dienstverlening aan u door te laten gaan.

(Gepubliceerd 06-05-2008)