Stichting Nederland van afval naar grondstof (Nedvang)


PERSBERICHT

Inzameling en recycling plastic verpakkingsafval
Nedvang maakt de keten compleet!

Rotterdam, 6 mei 2008 ­ Met het sluiten van contracten met SITA, Midwaste en Remondis heeft Nedvang een infrastructuur opgezet voor op- en overslag, sortering en recycling van plastic verpakkingsafval. Nedvang zet met de ondertekening van de contracten een belangrijke stap voorwaarts in haar streven om in 2009 de recyclingdoelstelling voor plastic verpakkingsafval van 38% te realiseren.

Medio 2007 is Nedvang in diverse gemeenten in Nederland begonnen met de gescheiden inzameling van plastic verpakkingsafval. Inmiddels zijn 52 gemeenten gestart en daar verloopt de inzameling voorspoedig. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft onlangs alle gemeenten opgeroepen om te starten met de gescheiden inzameling van plastic verpakkingsafval.

Overslag en sortering voor 2008 geregeld
Samen met afvalmanagers SITA, Remondis en Midwaste zorgt Nedvang ervoor dat voor 2008 het ingezamelde plastic verpakkingsafval op een zo efficiënt mogelijke wijze wordt gesorteerd en gerecycled. Met het ondertekenen van de contracten stellen de partijen zich tot doel het plastic verpakkingsafval professioneel te sorteren tot verschillende soorten grondstoffen voor plastic producten. Door de effectieve manier van sortering kan het ingezamelde plastic optimaal worden hergebruikt.

Landelijk netwerk
Nedvang streeft naar een landelijk overslagnetwerk van ongeveer 60 locaties en zoekt hiervoor de samenwerking met professionele partijen als Midwaste, SITA en Remondis. Op deze manier kan het ingezamelde plastic verpakkingsafval op een zo efficiënt mogelijk wijze worden getransporteerd. De overslaglocaties voldoen aan hoge kwaliteitseisen.

Milieu
Het gescheiden inzamelen van plastic verpakkingen spaart het milieu en levert grondstof voor de productie van nieuwe plastic verpakkingen én van bijvoorbeeld autodashboards en tennisballen, kinderspeelgoed, plastic body's voor laptops en mobiele telefoons. Stichting Nedvang verwacht met dit initiatief, zodra het landelijk is ingevoerd, de recyclingdoelstellingen te halen die gesteld zijn in de raamovereenkomst tussen VROM, VNG en het verpakkende bedrijfsleven.

Nedvang
Vanuit de visie dat afval een tweede leven als grondstof, brandstof of bouwstof verdient, streeft Stichting Nedvang (Nederland van Afval naar Grondstof) naar creatieve en efficiënte oplossingen voor het afvalverwerkingvraagstuk. Binnen Nedvang zijn alle organisaties uit het verpakkende bedrijfsleven en de materiaalgeoriënteerde organisaties vertegenwoordigd.

Noot voor redactie (