CDA

[LinkClick.aspx?link=Images%2fPolitici%2fEVP%2fLambert+van+Nistelrooij .jpg&tabid=157&mid=1006] 06 mei 2008 - Persbericht - Europa: energiebedrijven moeten transmissiebedrijven afstoten

De commissie Industrie, Onderzoek en Energie van het Europees Parlement stemt op 6 mei over het Europese Commissie - voorstel over de aanpassing van de regels van de interne markt voor elektriciteit.

Europarlementslid Lambert Van Nistelrooij : "De voorstellen van de Commissie, vooral deze inzake 'volledige afsplitsing van de elektriciteitsnetwerken', zijn echt een minimumvoorwaarde voor een Europese energiemarkt. Ik ben tegen alle pogingen om de voorstellen van deze volledige afsplitsing af te zwakken. Dit is Nederland en Europa benadelen."

Van Nistelrooij : "De Europese productie- en leveringsbedrijven krijgen door een volledige splitsing na jaren van afwachten, meer rechtszekerheid. Ook worden zo garanties gegeven dat de afgesplitste netwerken de nodige investeringen krijgen. Deze zijn broodnodig. En alle energiebedrijven, ook Nederlandse, kunnen ook zo beter een rol spelen op de Europese energiemarkt. De leveringszekerheid, en de consument, zijn dus winnaars.

Europa vraagt in de voorgestelde regelgeving (het 'derde energiepakket' van 2007) dat de Europese energiebedrijven hun transmissienetwerken afstoten. Nederland kent een juridisch onafhankelijke netbeheerder al vele jaren en in 2006 werd ook de feitelijke splitsing mogelijk gemaakt. Europese commissarissen Kroes (mededinging) en Piebalgs (energie) willen in de EU één energiemarkt tot stand brengen waarin de verschillende bedrijven elkaar onder dezelfde voorwaarden kunnen beconcurreren (het âlevel playing fieldâ).
---