CDA

[LinkClick.aspx?link=Images%2fPolitici%2fEVP%2fLambert+van+Nistelrooij .jpg&tabid=157&mid=1006] 06 mei 2008 - Persbericht - Miljardenstrop dreigt voor Nederland

Liberalen in het Europees Parlement willen EU-wetgeving over het terugdringen van schadelijke stoffen in oppervlaktewater zo sterk aanscherpen dat Nederland in de komende tien jaar het totale rioleringsstelsel moet aanpassen.

Dit zal Nederland minimaal 10 miljard euro kosten. CDA-Europarlementariër Lambert van Nistelrooij (milieubeleid) vindt dat deze kosten niet opwegen tegen een eventuele milieuwinst. Hij zal tegen de amendementen van de liberalen stemmen en roept de Nederlandse VVD en D66 Europarlementariërs op om hetzelfde te doen. De Milieucommissie van het Europees Parlement stemt hierover op 6 mei.

In de ontwerprichtlijn wil men de lozing van een aantal schadelijke stoffen terugdringen. Centraal staan voorstellen om alle vervuiling in economische zones terug te dringen.

"Volksgezondheid staat natuurlijk voorop," zegt Van Nistelrooij. "Dat is nu ook niet in het geding. Ik ben wel bang dat we teveel kosten gaan maken als we de zogenaamde economische of mengzones opheffen. Opheffing van die zones zorgen voor enorm veel extra kosten. Kosten die niet in verhouding staan met de opbrengsten. Ons hele rioolstelsel moet bijvoorbeeld worden aangepast. De Nederlandse overheid heeft berekend dat dit ons land minimaal 10 miljard euro gaat kosten."

Recent onderzoek in opdracht van Rijkswaterstaat wijst uit dat de kosten niet in verhouding staan met de zeer kleine milieuwinst van de afschaffing van de mengzones. Op 17 juni 2008 zal het Parlement in Straatsburg over deze richtlijn stemmen. Het gaat om een zogenaamde tweede lezing waarbij de liberale rapporteur Anne Laperrouze de gewraakte amendementen heeft ingediend.

---