Eigen Huis: Dit jaar hausse in banksparen

06/05/2008 10:25

Vereniging Eigen Huis

Eigen Huis: Dit jaar hausse in banksparen

Rabobank verwacht dat bankspaarhypotheek de traditionele hypotheken op grote schaal gaat vervangen

De meeste consumenten hebben nog nooit gehoord van banksparen. Eenmaal geïnformeerd, blijken ze zéér geïnteresseerd. De Rabobank verwacht nog dit jaar een hausse in banksparen, dat de beleggings- en spaarhypotheek mogelijk op grote schaal gaat vervangen. Dat blijkt uit een onderzoek van Vereniging Eigen Huis, gepubliceerd in Eigen Huis Magazine.

Het onderzoek wijst uit dat 64% van de Nederlandse eigenwoningbezitters banksparen niet kent. Maar eenmaal geïnformeerd, vindt bijna de helft dat hun hypotheekverstrekker banksparen zou moeten aanbieden. En 71% wil door de hypotheekverstrekker actief geïnformeerd worden over de mogelijkheden van banksparen, waarbij sinds 1 januari op een geblokkeerde rekening gespaard en/of belegd kan worden om kapitaal op te bouwen voor aflossing van de hypotheek of een pensioen.

Een kwart van de eigenwoningbezitters is nu al van plan meer informatie aan te vragen over banksparen. Van de groep die een hypotheek heeft waarbij gedeeltelijk wordt afgelost, zou bijna een derde eventueel willen overstappen naar het nieuwe banksparen. Honderd procent van die gegadigden verwacht dat aflossen via banksparen goedkoper is.

Uit een inventarisatie van Vereniging Eigen Huis blijkt verder dat 11 hypotheekverstrekkers inmiddels een bankspaarproduct hebben of daar binnenkort mee komen. Zeven aanbieders oriënteren zich of plannen een bankspaarhypotheek. Achttien andere hypotheekverstrekkers, waaronder veel verzekeraars, komen niet met een bankspaarhypotheek.

Ondanks de relatieve onbekendheid van banksparen, lijkt de nieuwe hypotheekvorm explosief uit de startblokken te komen. Rabobank Nederland verwacht nog dit jaar een massieve belangstelling van eigenwoningbezitters voor banksparen. De bank bevestigt daarmee de prognose van één van haar plaatselijke hypotheekadviseurs. Zodra Rabo-klanten hun rente kunnen oversluiten of doorstromen naar een ander huis, zullen zij naar verwachting massaal overstappen op banksparen. Rabobank sluit niet uit dat banksparen de spaar- en beleggingshypotheek op grote schaal gaat vervangen. Vooral de lage kosten, de veiligheid en de inzichtelijkheid van banksparen zullen daar voor zorgen, verwacht Rabobank. Uit concurrentie-overwegingen wil de bank niet zeggen hoeveel klanten nu al banksparen. Ook Allianz, een andere aanbieder van banksparen, constateert dat het product ondanks de relatieve onbekendheid beter dan verwacht aanslaat bij de klant. Allianz krijgt iedere week 10% meer aanvragen binnen voor het bankspaarproduct Allianz Plus.

Voor meer informatie over banksparen kan men terecht op de website van Vereniging Eigen Huis: www.eigenhuis.nl/banksparen.


---------------------------------
Voor de redactie (