PvdA Europees parlement


Europese topconferentie over voedselprijzen

5 mei 2008

Thijs Berman Een topconferentie van Europese ministers van Ontwikkelingssamenwerking en ministers van Financiën moet op korte termijn worden gehouden. Daar dringt PvdA-europarlementariër Thijs Berman er bij eurocommissaris Louis Michel vandaag op aan in de commissie ontwikkelingssamenwerking.

"Een Europees actieplan tegen de hoge voedselprijzen is dringend nodig. Dat houdt een verdubbeling in van het bedrag voor voedselhulp, meer investeringen in het platteland in de ontwikkelingslanden, maar ook moet het voorzien in meer Europese samenwerking."

In ontwikkelingslanden wordt het steeds moeilijker om van 2 dollar per dag te leven terwijl de voedselprijzen blijven stijgen.

De Europese conferentie moet niet alleen de directe voedselhulp helpen financieren, maar moet ook een strategie ontwikkelen voor de toekomst van het Afrikaanse platteland en de 35 miljoen zeer ondervoede bevolking van Sub Sahara Afrika.

Berman, die zojuist is teruggekeerd van werkbezoeken in Ghana en Mali, wil dat de EU veel meer gaat investeren in het Afrikaanse platteland, om het aanbod van landbouwproducten te vergroten en daardoor de voedselprijzen en de voedselzekerheid in de toekomst te garanderen.