Politie Gelderland-Midden

Politie neemt 3 rijbewijzen in bij alcoholcontrole
Publicatiedatum: 6-5-2008 10:34:29

WAGENINGEN - Bij een alcoholcontrole rondom de bevrijdingsfeesten zijn maandagavond 720 bestuurders door het Verkeershandhavingsteam gecontroleerd. Tussen 19.00 en 23.00 uur zijn op de Ritzema Bosweg 613 blaastesten afgenomen. Op de Mansholtlaan mochten tussen 23.30 en 02.30 uur 107 bestuurders blazen. Negen bestuurders bleken te veel gedronken te hebben. Bij drie bestuurders werd het rijbewijs direct ingenomen.

Bij een 22-jarige beginnend bestuurder uit Ede werd een alcoholgehalte van 1,56 promille geconstateerd. Hierop werd zijn rijbewijs direct ingevorderd. Verder kreeg de Edenaar een proces-verbaal en een rijverbod van 10 uur. Voor een beginnend bestuurder is maximaal 0,2 promille toegestaan. Beginnende bestuurders krijgen bij dergelijke promillages van het CBR gewoonlijk een onderzoek opgelegd, dat wordt uitgevoerd door een psychiater. Als de bestuurder ongeschikt blijkt voor het besturen van een motorvoertuig, wordt het rijbewijs ongeldig verklaard. Als de bestuurder `niet-ongeschikt' blijkt, moet alsnog een driedaagse cursus over alcohol en verkeer worden gevolgd (de EMA: Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer). De kosten van de cursus, ruim EUR 650,- komen voor eigen rekening. Niet meewerken aan de cursus resulteert in een ongeldig rijbewijs.

Het rijbewijs van een 24-jarige automobilist uit Ede werd ingevorderd omdat hij een alcoholgehalte van 1,34 promille had. De bestuurder kreeg een proces-verbaal en een rijverbod van 6 uur. Een 49-jarige Arnhemmer kon zijn rijbewijs inleveren nadat bij hem een alcoholgehalte van 1,47 promille was geconstateerd. Hij kreeg een rijverbod van 7 uur en een proces-verbaal. Bij dergelijke promillages moeten bestuurders van het CBR gewoonlijk een driedaagse cursus over alcohol en verkeer volgen (de EMA: Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer). De kosten van de cursus, ruim EUR 650,- komen voor eigen rekening. Niet meewerken aan de cursus resulteert in een ongeldig rijbewijs.

Een 51-jarige bestuurster uit Wijk bij Duurstede had een alcoholgehalte van 0,69 promille. De automobiliste kreeg een rijverbod van twee uur en een proces-verbaal. Een 55-jarige inwoner van Elst had een alcoholgehalte van 0,74 promille. De bestuurder kreeg een proces-verbaal en een rijverbod van twee uur. Een 29-jarige man uit Ede had een alcoholgehalte van 0,79 promille. De bestuurder kreeg ook en proces-verbaal en een rijverbod van twee uur. Een 53-jarige Amsterdammer had een alcoholgehalte van 0,83 promille. De bestuurder kreeg een proces-verbaal en een rijverbod van drie uur. Een 28-jarige bestuurder uit Groesbeek had een alcoholgehalte van 0,92 promille. Ook deze bestuurder kreeg een proces-verbaal en een rijverbod van drie uur. Een 59-jarige inwoner van Bennekom had een alcoholgehalte van 0,98 promille. Deze bestuurder kreeg eveneens en proces-verbaal en een rijverbod van vier uur. Maximaal 0,5 promille is toegestaan. (08-062486 / 07-062488)

voor nadere informatie:
Judith Peters-Nillesen
communicatie Verkeershandhaving
politie Gelderland-Midden
026 400 2421

---