Gemeente Loenen aan de Vecht


Wethouder Toonen dient ontslag in.

Afgelopen vrijdag 25 april, was de oplevering van de brede school in Loenen gepland. Deze oplevering is niet doorgegaan en dat heeft zeer vervelende consequenties voor de scholen Graaf Floris en Het Fundament, de kinderdagopvang, de buitenschoolse opvang en de gemeente Loenen.

In de afgelopen periode was duidelijk dat in de laatste fase van de bouw van de brede school Loenen nog veel moest gebeuren. Dat was zorgelijk, maar meerdere keren is in diezelfde periode door de aannemer aangegeven dat de oplevering op tjd zou kunnen plaatsvinden. Helaas bleek, zoals gezegd, dat niet het geval te zijn.

De consequenties zijn ingrijpend. Een paar voorbeelden.

Beide scholen hadden alle, of nagenoeg alle, te verhuizen zaken reeds 'ingepakt'. De kinderen en ouders rekenden erop dat na de vakantieperiode de nieuwe school op 15 mei betrokken zou kunnen worden. Afspraken met verhuizers waren gemaakt en er stonden mensen in de stratblokken om voorbereidende werkzaamheden te verrichten om de verhuizing die zou beginnen op 13 mei tot een goed einde te brengen. De huur van de noodlokalen was reeds opgezegd en andere zaken daaromtrent geregeld. De gronden rondom Het Fundament zouden 'geleverd' kunnen worden en bouwrijp gemaakt voor het project Tweehoven. Er liggen contracten van De Klimboom met ouders betreffende de opvang van kinderen vanaf de periode vlak na de verhuizing.

Deze lijst van consequenties is, nogmaals niet uitputtend.

Het niet op tijd opleveren van de brede school Loenen, nadat deze reeds was uitgesteld van eind maart naar eind april, is m.i. niet acceptabel. Ik draag daar als wethouder onderwijs echter wel de verantwoordelijkheid voor. Het kan dan ook niet anders, is mijn opvatting, dat een en ander voor mij politieke consequenties dient te hebben.

Ik deel u mede dat ik besloten heb af te treden als wethouder van de gemeente Loenen.

Uiteraard gaat achter een dergelijke mededeling een wereld van zeer diepe teleurstelling schuil.

Teleurstelling met name over het feit dat het mij niet is gelukt het proces van de nieuwbouw van die prachtige school tot een goed einde te brengen.

Joseph Toonen

wethouder onderwijs gemeente Loenen