Gemeente Kapelle

Samenwerking in cliëntondersteuning

De WMO-wethouders van de 13 Zeeuwse gemeenten en directeur Brakman van MEE Zeeland, hebben onlangs een samenwerkingsovereenkomst getekend. MEE biedt ondersteuning bij leven met een beperking. Op hoofdlijnen is afgesproken dat de gemeenten samen met MEE Zeeland invulling geven aan hun taak vanuit de WMO, om burgers met een beperking te ondersteunen.

De WMO bestaat uit diverse prestatievelden, waaronder cliëntondersteuning, informatie en advies. MEE Zeeland biedt mensen met een beperking al sinds haar oprichting ondersteuning. In de samenwerkingsovereenkomst is opgenomen dat de algemene dienstverlening van MEE Zeeland ter invulling van diverse prestatievelden van de WMO in alle Zeeuwse gemeenten beschikbaar is. Hierbij zijn afspraken gemaakt over een bovenlokaal/ provinciaal dienstenpakket.

Daarnaast is afgesproken dat er later dit jaar tussen de individuele gemeenten en MEE Zeeland afzonderlijke afspraken worden gemaakt. Dat is van belang omdat er per gemeente accentverschillen kunnen bestaan ten aanzien van de behoefte aan cliëntondersteuning van mensen met een functiebeperking. Die verschillen kunnen bijvoorbeeld te maken hebben met de samenstelling en aard van de bevolking van de desbetreffende gemeente. De samenwerkingsovereenkomst is dan ook vooral een beginafspraak, waaraan de komende periode verdere invulling wordt gegeven.