Stadsdeel Zeeburg

Langer zelfstandig wonen in Zeeburg

Persbericht

6 mei 2008

Stadsdeel Zeeburg vindt het belangrijk dat ouderen, chronisch zieken en mensen met een verstandelijke, lichamelijke of psychische beperking langer zelfstandig of in groepsverband kunnen blijven wonen. Om dit mogelijk te maken worden in de komende twee jaar extra maatregelen genomen in delen van Zeeburg die eerder zijn aangemerkt als woonservicewijk.

Zo lang mogelijk thuis, is de gedachte achter de maatregelen die tussen nu en 2010 genomen worden. Zo worden er in de woonservicewijk Indische Buurt zeker tien rolstoeltoegankelijke woningen gerealiseerd en enkele honderden woningen voor ouderen. Een zorgsteunpunt gaat ervoor zorgen dat zorg op afroep voor bepaalde bewoners mogelijk wordt. Ook de openbare ruimte in de woonservicewijken wordt aangepast met stoeptegels voor slechtzienden, tikkers bij stoplichten en verhoogde kruispunten.

De keerzijde van zelfstandig blijven wonen is eenzaamheid. Stadsdeelwethouder Jan Hoek: `Met deze voorzieningen, professionele zorg, steun van vrienden of vrijwilligers in de buurt, willen we mensen in een vroeg stadium een vangnet bieden'. Daarom zet Zeeburg ook nadrukkelijk in op ontmoetingsmogelijkheden rond het WDC Sporenburg in het Oostelijk Havengebied en het Flevohuis in de Indische Buurt. Zo is het bijvoorbeeld de bedoeling dat de helft van alle zelfstandig wonende 55-plussers en mensen met een beperking in de Indische Buurt gebruik gaat maken van diensten of activiteiten van het Flevohuis.

De extra maatregelen richten zich op de Indische Buurt en het Oostelijk Havengebied. IJburg wordt al op zodanige manier ingericht dat mensen die extra zorg nodig hebben er goed terecht kunnen.