Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen Peters over financiering juridische sector Afghanistan

06-05-2008 | Kamerstuk | Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bied ik u hierbij de beantwoording aan op de mondelinge vraag gesteld door het lid Peters over financiering van projecten inzake de juridische sector van Afghanistan, tijdens het plenair debat over het verslag van de Europese Raad van 18 maart jl.

De staatssecretaris voor Europese Zaken,

Frans Timmermans

Antwoord van de heer Timmermans, staatssecretaris voor Europese Zaken, op de mondelinge vraag van het lid Peters (GroenLinks) over financiering projecten juridische sector Afghanistan tijdens het plenair debat over het verslag van de Europese Raad van 18 maart jl.

Vraag

Is de staatssecretaris bereid om bij de Commissie na te gaan of het klopt dat er onvoldoende projectvoorstellen zijn inzake juridische hervormingen in Afghanistan die kwalificeren voor financiering?

Antwoord

De Europese Commissie heeft voor de periode 2007-2010 in totaal EUR 610 miljoen vrijgemaakt voor Afghanistan. Eén van de prioritaire sectoren hierbij is de justitiële sector. Zo draagt de Commissie bij aan het Justice Reform Programme, programma's voor juridische bijstand, capaciteitsopbouw van de rechterlijke macht en openbare aanklagers. De Commissie is de grootste donor van het Law and Order Trust Fund (LOTFA, EUR 200 miljoen) voor de opbouw van de Afghaanse politie. Afghanistan ontvangt 28% van de bilaterale fondsen van de Commissie die bestemd zijn voor Azië.

Daarnaast financiert de Commissie individuele projecten en programma's die door derden worden ingediend, mits deze goed aansluiten bij nationale programma 's die worden gecoördineerd door de Afghaanse overheid.

Uit informatie van de Commissie is mij niet gebleken dat er goede projecten zijn op het gebied van juridische hervormingen die niet in aanmerking komen voor financiering, omdat er te weinig geld beschikbaar zou zijn of omdat de procedures bij de Commissie te lang zouden zijn.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl