Gemeente Veenendaal


Toetreding Veenendaal tot Afvalcombinatie officieel devallei.jpg

Met de officiële ondertekening van de overeenkomst op 9 mei aanstaande, wordt de overgang van de Veenendaalse afvalinzameling naar Afvalcombinatie De Vallei een feit. Inwoners zullen op korte termijn niet veel merken van deze overgang, afgezien van de kleur van de vuilniswagens. Op langere termijn is een verlaging van de afvalstoffenheffing te verwachten en staat nieuwbouw van het afvalbrengstation op het verlanglijstje.

In maart heeft de gemeenteraad ingestemd met de overgang van de afdeling Reiniging en Tractie naar Afvalcombinatie De Vallei in Ede, met ingang van 1 juni 2008. Randvoorwaarde voor deze overgang was een gewaarborgde kwaliteit van de afvalinzameling, tegen een aantrekkelijke prijs. Daarnaast moest er een goed sociaal plan voor de huidige medewerkers zijn. De gemeente Veenendaal wordt, samen met de gemeenten Ede, Wageningen en Renkum, aandeelhouder in de Afvalcombinatie De Vallei en kan zo het belang van de inwoners van Veenendaal op een directe manier behartigen.

Veranderingen

Voor de inwoners van Veenendaal zal op korte termijn niet veel veranderen, anders dan de kleur van de auto's. Het afval wordt op dezelfde dag opgehaald en het afvalbrengstation blijft vooralsnog op dezelfde plaats. Doordat Afvalcombinatie De Vallei op een groter schaal werkt, zal de afvalstoffenheffing vanaf 2009 met minimaal 4% omlaag kunnen. Onder andere door de komst van de nieuwe woonwijk Veenendaal-Oost, komen er mogelijk na enkele jaren wel veranderingen in de inzamelschema's.

Optimale schaal

Afvalcombinatie De Vallei is blij met de aansluiting van Veenendaal. Directeur Wouter Koenderman: `Regionale groei is voor ons belangrijk. Dat biedt meer mogelijkheden om het kostenniveau scherp te houden en geeft meer body aan het bedrijf. Door de groei staan we nog steviger in onze schoenen. Vanaf ongeveer 100.000 aansluitingen kan Afvalcombinatie logistiek op een optimale schaal werken: vanuit één centrale hoofdvestiging kunnen de klanten goed worden bediend'.

Toekomstplannen

Afvalcombinatie ontwikkelt in samenspraak met de gemeente plannen voor de toekomst. Daarbij valt te denken aan nieuwbouw van het afvalbrengstation in Veenendaal, de verdere verbetering van de papierinzameling, kunststofinzameling en dergelijke.