KNHS


Aangespannen buitenseizoen geopend in Bennekom
6 mei 2008
show me the money

BENNEKOM (KNHS) -Het Bennekomse landgoed Hoekelum staat jaarlijks op hemelvaartsdag in het teken van de paardensport. Naast springen is er volop ruimte voor de aangespannen disciplines bestaande uit tuigpaarden, Friezen en hackneys. Voor de meeste rijders was dit de aftrap van het buitenseizoen, al waren enkele stallen de dag daarvoor al in De Bilt geweest.

Bekend en gewaardeerd item in Bennekom is de nieuwelingenklasse. Winnaar werd Zimon (Roy M x Renovo) van de HBC stal en gereden door Harry van Middelaar. De ruin wist in houding te imponeren en trad ook in beweging prima op. Als tweede kon Zidalburga (v. Manno) opgesteld worden. Henk Hammers reed deze vos uit een bekend nest, ze is een volle zuster van Udalburga en Tidalburga, die beide zeer goed presteren op concours. Harry van den Langeberg is haar eigenaar. Zo Gaat Ie van Egbert Emmink, waarvan de afstamming niet bekend schijnt te zijn, en Golden Eye (v. Saffraan) van Johan Borkent werden respectievelijk derde en vierde. De lage limiet ging naar de imponerende dekhengst Stuurboord in handen van Mark de Groot, Wessel van Johan Borkent gaf zo goed mogelijk partij, maar redde het uiteindelijk niet. De hoge limiet ging naar Tobias van Jan Schep en gereden door Henk Hammers. Deze vos die al een paar keer kampioen werd van zijn leeftijdscategorie tijdens de UPD, liep ook nu weer uitstekend en toont vooral ook veel houding. In de limiet werd hij op de hielen gezeten door Torpedo, eveneens van Schep, gereden door Lean Verhoeff. Met Margaret Hammers won hij tevens de damesklasse, waarbij Anneke Huckriede met Heraut de tweede plaats opeiste.

Ereklasse
Regerend ereklasse kampioen Sunlight van Schep en gereden door Henk Hammers won de ereklasse, waarbij Show Me The Money (foto) met Robbie van Dijk en Kojack met Lambertus Huckriede hun best deden dit te voorkomen. Voor Wednesday en Vlo van Ulle Haarsma was de hhoste eer in de limietklasse tweespannen, waarbij Oberon en Noordkoning met Gert Spierings op de spider het rood meenamen. Voor het kampioensspan Monorel en lamoer van Lammert Vinke was de eerste plaats in de ereklasse tweespannen.

Friezen
Voor de rijders van de Friese tuigers telde het programma een vijftal rubrieken. De interessantste hiervan is uiteraard de competitie, want die bepaalt immers wat men de komende tijd voorgeschoteld zal krijgen. Twaalf paarden werden door de jury op volgorde gezet. De kwaliteit stemde in de breedte tevreden. Albert Minkema zag zijn best optredende Jendrik van de Lits (v. Onne) getooid worden met het oranje lint. Eveneens een tuiger met mogelijkheden is de als tweede geplaatste Martinus PJ (v. Tsjerk), die door Udo de Haan voorgesteld werd. Frits de Jong waardeerde zich tijdens de finale met Mekay S (v. Ulbert) op en werd derde. Voor de getalenteerde Jaring van Sybren Minkema was de eerste plek in de limiet. Hille fan Bokkum met Jolanda Schreuder in de sjees werd tweede, Dockum van Henk Minkema derde. Dekhengst Wierd ut é Polder van Russchert de Jong, gereden door Frits de Jong, won de ereklasse, Setske deed later in het programma hetzelfde met Wierd en wel in de damesklasse. Bij de spannen waren Mark en Hessel van Watte Bruinsma de winnaars en dat was bepaald niet voor het eerst...

Hackneys
Technical Systems Freddy won met Anneke Huckriede de limietklasse hackneys kleine maat. De looplustige pony klopte daarmee onder andere de als tweede opgestelde Rocky Montana van George Borkent en dekhengst Hillstreets Prince van Peter van den Brink. Anique Vinke presenteerde Plains Monty van haar vader Lammert in de hackney limietklasse grote maat. Met veel houding en zeer veel ruimte in de beweging, showde deze door de baan. Prince William was in handen van Werner Sweens goed voor een tweede plaats.
Bij de kleine maatjes was Magic Victory van Van Nispen in de ereklasse de beste. De grote maat was ook voor stal Van Nispen. De geweldig bewegende Bloklands Shales werd door Peter van Nispen naar de zege gedirigeerd. Sir John van Lambertus Huckriede werd tweede. Heartland Sundance en Heartland Starlighter van Rob d Achard waren de beste in het tweespan, Sir John en Froglands Fire Boy met Lambertus Huckriede waren goed voor een rood lint.

Tekst en foto: Rijk van Vulpen

Uitslagen 1 mei Bennekom

FRIEZEN cat. 2
Competitie

1. Jendrik v.d. Lits, A. Minkema

2. Martinus PJ, U. de Haan

3. Mekay S, F. de Jong
Limietklasse

1. Jaring, S. Minkema

2. Hille fan Bokkum, J. Schreuder

3. Dockum, H. Minkema
Ereklasse

1. Wierd, F. de Jong

2. Sjors, A. Minkema

3. Maine fan Twillens, M.v. Daal
Damesklasse

1. Wierd, S. de Jong

2. Wâte, D. Smit

3. Tjalf, S. Schreuder
Tweespan

1. Mark/Hessel, W. Bruinsma

2. Wâte/Keimpe, U. de Haan

3. Ulco/Lyckle P, S. Postma

HACKNEYS cat. 2
Limietklasse

1. Technical Systems Freddy, A. Huckriede

2. Rocky Montana, G. Borkent

3. Hillstreets Prince, P. v.d. Brink
Limietklasse grote maat

1. Plains Monty, A. Vinke

2. Prince William, J. v.d. Endt, W. Sweens

3. Tivoli Sunday Boy, G. Zwartjens
Ereklasse

1. Magic Victory, Gebr. v. Nispen, A .Huckriede
2. Sir Wesley, K. Spaan, W. Rozendaal

3. Sea and Revalation, J. Vos
Ereklasse grote maat

1. Bloklands Shales, P. v. Nispen

2. TS Sir John, L. Huckriede

3. Plains Valentino, G. Spierings
Damesklasse

1. Sir Wesley, W. Rozendaal

2. TS Freddy, A. Huckriede

3. Heartland Sundance, E .dAchard
Tweespan

1. Heartland Sundance/- Starlighter, R.dAchard
2. Forewood Sir John/Froglands Fire Boy, L.Huckriede
3. Leyrun the Show/- Superb, W.Sweens

TUIGPAARDEN cat. 2
Nieuwelingenklasse

1. Zimon, HBC, H. v. Middelaar

2. Zidalburga, H. v.d. Langenberg, H. Hammers
3. Golden Eye, J. Borkent
Lage limietklasse

1. Stuurboord, M. de Groot jr

2. Wessel, G. Borkent

3. Titan, J. Borkent
Hoge limietklasse

1. Tobias, J. Schep, H. Hammers

2. Torpedo, J. Schep, L. Verhoeff

3. Toronto Landzicht, M. de Groot jr
Ereklasse

1. Sunlight, J. Schep, H. Hammers

2. Show me the Money, v.Manen/v. Dijk, R. v. Dijk
3. Kojack, E. Mulder, L. Huckriede
Damesklasse

1. Tobias, M. Hammers

2. Heraut, A. Huckriede

3. Lamoer, A. Vinke
Tweespan limietklasse

1. Wednesday/Vlo, U. Haarsma

2. Oberon/Noordkoning, G. Spierings

3. Zabrina/Zampak, H. Hammers
Tweespan ereklasse

1. Monorel/Lamoer, L.Vinke

2. Heraut/Rinkier, L. Huckriede

3. Optimaal/Leandro, F. Saris