PvdA Europees parlement


Schoner slootwater tegen lage kosten

6 mei 2008

Dorette Corbey Oppervlaktewater moet de komende jaren schoner worden, dat heeft de milieucommissie van het Europees Parlement vandaag besloten. PvdA-europarlementariër Dorette Corbey spreekt van een goede maatregel: "Veel schoner water tegen lage kosten".

Om het Europese doel van echt schoon water in 2015 te bereiken is het nodig om de regels voor afvalstoffen in water aan te scherpen. "Voor Nederland is dit belangrijk", aldus Corbey, "Veel vervuiling komt via Duitsland en België ons land binnen en zonder goed Europees beleid krijgen wij ons water niet schoon. Minder kwik in het water is noodzakelijk voor de visstand in rivieren."

De milieucommissie van het Europees Parlement wil de lijst van te verbannen vervuilende stoffen uitbreiden. De Europese Commissie moet nu gaat bekijken of 30 nieuwe stoffen aan de lijst moeten worden toegevoegd. Daarnaast is een compromis bereikt over mengzones vlakbij lozingspijpen. In deze mengzones is een hogere vervuiling toegestaan zodat de vervuilende stoffen zich kunnen verdunnen en mengen in het water. Het Europees Parlement wil het gebruik van deze mengzones nu toch wel toestaan, mits ze sterk aan banden worden gelegd. Corbey: "Terecht, maar een goed waterbeleid hoeft niet ten koste te gaan van economische bedrijvigheid en hoeft ook geen miljarden euro's te kosten zoals VNO-NCW zegt. In ons voorstel zijn mengzones slechts mogelijk onder strikte voorwaarden, zo wordt het water toch veel schoner tegen lage kosten."

Over de definitieve tekst van de nieuwe richtlijn zal het Europees Parlement de komende tijd gaan onderhandelen met de Europese milieuministers.