Gemeente Roermond

Roermond scoort met Drang en Dwang-aanpak

In maart 2007 is in Roermond het project drang en dwang van start gegaan. Doel was door een integrale aanpak van zorg en repressie (drang en dwang) drugs- en drankoverlast terug te dringen en betere opvang voor daklozen te realiseren. Voor drugs- en drankoverlast was er een piek van 71 incidenten in juli. Begin maart 2008 was dat aantal 35.

De overlast door de zogenoemde drunkies is afgenomen. Daarnaast is de dagopvang, gebruikersruimte en methadonverstrekking op één locatie, aan de Schipperswal, gerealiseerd. De openingstijden sluiten op elkaar aan; de methadonverstrekking is dagelijks van 9.15 uur tot 10.15 uur en de dagopvang is van 9.45 uur tot 15.45 uur. Ook gedifferentieerde methadonverstrekking ingevoerd. Tevens is intensief samengewerkt op het terrein van aanpak op maat.

In het project werken de Riagg-Zuid, GGZ Noord- en Midden-Limburg, de Maatschappelijke Opvang Voorziening (MOV) en politie, afdeling Stadstoezicht en het Openbaar Ministerie nauw samen. De gemeente ontwikkelt de randvoorwaarden voor een optimale samenwerking en voerte de regie, onder meer vanuit het Veiligheidshuis.

Allereerst is de aandacht naar handhaving en repressie gegaan. De doelgroep is duidelijk gemaakt dat overlast niet te tolereren is, waarna middels een afstemmingsoverleg met de zorg de ketenaanpak vorm is gegeven. Uitdrukkelijk is gewerkt aan een gezamenlijke benadering van de doelgroep.

Hoewel de overlast is afgenomen, is deze deels verplaatst naar het gebied net buiten de singelringen. Oorzaak ligt in een harde kern van de doelgroep die overlast blijft plegen en onvoldoende doorstroomt naar voorzieningen en gebruik maakt van het zorgaanbod. Anderzijds kan de oorzaak gevonden worden in het ontbreken van een 24-uurs opvangvoorziening (dag- en nachtvoorziening sluiten niet aan), hoewel de overlast ook nog steeds tijdens de openingstijden plaatsvindt.

Uitstroom van het dak- en thuislozen circuit is als doelstelling behaald: enkele personen wonen zelfstandig, meerdere personen zijn opgenomen in een psychiatrische instelling en enkele personen wonen begeleid. Een verdere uitstroom zal langer tijd vergen.

De algemene conclusie is dat het project voortgezet dient te worden met een aantal extra maatregelen. Daarbij moet worden gedacht aan het beperken van de instroom in de opvangvoorzieningen, het starten van een verblijfshuis, het bevorderen van snelle communicatie tussen repressie en zorg. Andere maatregelen zijn het ontwikkelen van meer activiteiten naast het zwerfvuilproject. Ook is de inzet om de doelgroep uitdrukkelijker een keuze te geven tussen straf of zorg. Hiervoor zal een nieuw convenant met de partijen worden opgezet met concrete en meetbare doelen. Publicatiedatum: 6-5-2008 Bijgewerkt: 6-5-2008