Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Stefan (met 100% score) en Mahsa kampioen t/m 12 jaar

Stefan Beukema (woonachtig in het Belgische Schoten) is met een unieke score van 9 uit 9 kampioen van Nederland t/m 12 jaar geworden. Bij de meisjes zegevierde Mahsa Bitalzadeh (Kesteren) met een score van 8 uit 9. De voorzitter van het organisatiecomite, Ted Barendse, is bijzonder tevreden over het verloop van het kampioenschap en omschreef deze editie van het NK 12 als: "Goede sfeer, mooi weer, goede kampioenen, iedereen was enthousiast." Stefan werd 's zaterdagochtend om 6.20 uur nog geinterviewd door de NCRV radio. Hij stond toen al aan kop met 6 uit 6 en werd er niet zenuwachtig van gezien zijn prestatie die dag.

Voor de plaatsen op het EK jeugd (14 t/m 26 september 2008 in Herceg Novi in Montenegro), eindigden bij de meisjes er drie gelijk op de vijfde plaats. Een beslissingsdriekamp tussen de meisjes was echter niet nodig. Anna Maja Kazarian had al een plek bij het NK-10 verdiend, en Quirine Naber zag na enig nadenken van de tweekamp en het EK af. Nilofar Skandar krijgt dus de laatste plek voor het EK. De andere geplaatsten voor de EK naast de kampioenen zijn: jeugd: Roger Meng (Zoetermeer), Jan van Overdam (Rotterdam), Tjark Vos (Amsterdam) en Renzo Ducarmon (Terneuzen) meisjes: Mia Rosa Hupkens (Dirkshorn), Willemijn de Voogt (Leiderdorp) en Rosa Ratsma (Voorschoten)

Direct na afloop van de prijsuitreiking kregen alle deelnemers een toernooiboek en een aandenken met een mooie stelling uit hun eigen partij.
Tijdens het kampioenschap was toernooicoach Piet Peelen drie dagen actief om partijen van deelnemers te analyseren en na te bespreken. Dit werd mogelijk door een bijdrage uit het Rob Bruniafonds. Piet heeft een paar mooie fragmenten op een rijtje gezet voor de liefhebbers.
Zie verder alle eindstanden en partijen op de toernooisite.
---

Veel lof voor organisatie NK Jeugdschaak in Venlo

Het Nederlands Kampioenschap jeugdschaak in College Den Hulster in Venlo zit erop. Tien dagen lang, van 25 april tot en met 4 mei, schaakten 120 jeugdspelers en speelsters in de groepen t/m 20 jaar, t/m 16 jaar en t/m 14 jaar om de nationale titels. De organisatie kreeg veel lof toegezwaaid, o.a. van de KNSB, spelers, ouders en toeschouwers. Van de zijde van de media was er belangstelling van o.a. TV Limburg, L1 radio en televisie, Omroep Venlo, 3ML, Dagblad De Limburger en Limburgs Dagblad, de kranten van de Nederlandse Weekbladen Groep en diverse schaaksites en schaakbladen.

Het was het tweede jaar op rij dat het NK Jeugdschaak in Venlo plaatsvond en georganiseerd werd door de Limburgse Schaakbond in samenwerking met de Onderwijsgemeenschap Venlo en Omstreken. Aan de organisatie werkten vele tientallen vrijwilligers mee, met name van de Venlose Schaak Vereniging en SV Leudal.

De organisatie is voor drie jaar aan de Limburgse schaakbond toegewezen. Ook volgend jaar vindt het NK dus weer in Venlo plaats.

Alle kampioenen zijn op zaterdag 3 mei bekend geworden. De kampioenen zijn:
A-jeugd: IM Roeland Pruijssers
A-meisjes: Martine Middelveld
B-jeugd: Robin van Kampen
B-meisjes: Marcella Gunther
C-jeugd: Benjamin Bok
C-meisjes: Lisa Schut

Het NK Jeugdschaak in Venlo werd omlijst met een groot aantal nevenactiviteiten.
Alle informatie is te vinden op de toernooisite.
---