Provincie Utrecht

Provincie wil voortzetting Taskforce Innovatie Regio Utrecht

6-5-2008 -

Het Utrechtse bedrijfsleven innovatief maken, is en blijft belangrijk voor de provincie Utrecht. Reden voor GS om het werk van de Taskforce Innovatie Regio Utrecht (TFI) voort te zetten. Het college wil daarom vanaf 2009 verder met een slagvaardig programmabureau dat voor de Utrechtse overheden, bedrijven en kennisinstellingen innovatieprojecten begeleidt.

GS zijn tot deze conclusie gekomen, nadat het werk van de TFI is geevalueerd. De Taskforce is in 2005 in het leven geroepen met een provinciale bijdrage van 3,5 miljoen euro. Opdracht was om vernieuwingen op gang te brengen bij Utrechtse ondernemingen door samenwerking te stimuleren met kenniscentra in de regio. Gebleken is dat de TFI een goede basis heeft gelegd voor regionale samenwerking op het gebied van innovatie. Het werk is echter op een aantal punten nog voor verbetering vatbaar. Sterke punten zijn momenteel vooral de platformfunctie en de hoogwaardige kwaliteit van het programmabureau. De TFI heeft in totaal 12 projecten uitgevoerd, vooral in de sectoren ICT, Life Science en innovatie van het midden- en kleinbedrijf. De ambitie om van Utrecht de meest vernieuwende provincie van Nederland te maken, bleek een stap te ver. Wel is het belang van innovatie bij alle betrokken partijen beter op de kaart komen te staan.

Voor de nieuwe Taskforce is het plan om deze samenwerkingsprojecten voort te zetten in de vorm van een compact programmabureau. De belangrijkste taak is het ontwikkelen en aanjagen van nieuwe initiatieven voor het midden- en kleinbedrijf op het gebied van innovatief ondernemerschap, creatieve industrie, ICT en zakelijke dienstverlening, life sciences en duurzaam ondernemen.

De provincie zal als deelnemer aan de vernieuwde Taskforce plaatsnemen in een Raad van Toezicht die het werkprogramma vaststelt. GS hebben verder besloten om voor de inrichting van de nieuwe organisatie een kwartiermaker aan te stellen. Om de nieuwe innovatieprojecten mogelijk te maken, legt het college 1,5 miljoen euro op de plank voor de periode 2009-2013. Provinciale Staten van Utrecht nemen op 23 juni een definitief besluit over de toekomst van de TFI.

Meer informatie: Ron van Dopperen, telefoon 030 - 258 3196