Gemeente Moerdijk


06-05-2008: Werkgelegenheidsproject bestaat 10 jaar

Begin mei bestaat het werkgelegenheidsproject 10 jaar. Gemeente Moerdijk heeft in 1997, in samenwerking met de provincie Noord-Brabant en het Provinciaal Steunpunt Werkgelegenheid, het project Nieuwe werkgelegenheid opgestart. Het doel van het project is het realiseren van nieuwe werkgelegenheid, zodat langdurig werklozen weer een reële kans op de arbeidsmarkt hebben.

Het project startte onder de naam Team Fort Sabina in de groene polder tussen Willemstad en Heijningen.
Het werkgelegenheidsproject is in 2005 verhuisd naar een bedrijfspand, aan de Campagneweg 11g, in Zevenbergen. De werkzaamheden die verricht worden zijn onder andere:

- Repareren/opknappen van fietsen;

- Inpakwerkzaamheden;

- Demonteren van computers;

- Schoonmaakwerkzaamheden;

- Groenonderhoud.

Deelnemers aan het werkgelegenheidsproject
Het merendeel van de mensen dat via het werkgelegenheidsproject aan de slag gaat, komt uit een uitkeringssituatie. Een paar voorbeelden van instromers:

- Mensen die langdurig zonder werk zijn. Ze missen een opleiding en werkervaring. Via het programma
kunnen ze aan de slag om beide struikelblokken uit de weg te ruimen. De weg naar betaalde arbeid
ligt dan weer open.

- Jongeren, te vroege schoolverlaters die geen beroepsonderwijs volgen.

- Asielzoekers, naast een gebrekkige opleiding en weinig werkervaring kampt deze groep met een
extra handicap namelijk de taal.

Resultaten
Van de 183 mensen die sinds 1998 de drempel naar het programma hebben genomen, zijn er 108 doorgestroomd naar een reguliere of gesubsidieerde baan. Die uitstroom heeft ook een structureel karakter. Bijna niemand komt een tweede keer in het bestand van sociale zaken terug. Anderen volgen een opleiding of blijven definitief in het programma werkzaam. Het werkgelegenheidsproject Moerdijk is voor velen het startpunt naar een betere toekomst.

Feestelijke bijeenkomst
Op 8 mei wordt op een feestelijke manier aandacht geschonken aan het 10-jarig bestaan van het werkgelegenheidsproject. Het programma begint om 15.00 uur en vindt plaats aan de Campagneweg 11g in Zevenbergen. Om 15.30 uur houdt wethouder Wil Vissers een korte toespraak en aansluitend wordt het één en ander verteld over het project door Marijn Broumels, projectleider van het werkgelegenheidsproject. Daarna/ondertussen volgt er een hapje en drankje.