Gemeente Zijpe


2008-05-06 Eerste resultaten Veiligheidsbureau Anna Paulowna, Schagen en Zijpe
.

In november 2007 hebben de burgemeesters van Anna Paulowna, Schagen en Zijpe een samenwerkingsovereenkomst getekend. Hiermee besloten zij formeel de brandweerzorg en de voorbereiding op de rampenbestrijding onder te brengen bij het Veiligheidsbureau dat voor de 3 gemeenten werkt.

Onder regie van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord wordt jaarlijks de kwaliteit van de brandweerzorg en rampenbestrijding in Noord-Holland Noord bij alle 26 gemeenten, waaronder Anna Paulowna, Schagen en Zijpe, in kaart gebracht. De resultaten van de audits kwamen vlak voor de start van het Veiligheidsbureau neer op 29%, 44 % en 42 %, voor respectievelijk Anna Paulowna, Schagen en Zijpe, van het ambitieniveau dat voor de brandweerzorg en de rampenbestrijding is afgesproken.

Nu, 6 maanden na de start van het Veiligheidsbureau, heeft het Veiligheidsbureau zelf een tussenstand opgemaakt. Die luidt: 69% voor Anna Paulowna en Zijpe en 73% voor Schagen. Voor wat betreft de rampenbestrijding is, naast een onverwachte opkomstoefening voor alle functionarissen betrokken bij de rampenbestrijding in Anna Paulowna, een opleidings- en oefenplan ontwikkeld om de betrokkenen medewerkers goed voor te bereiden op hun taak als er iets mis gaat in de gemeente. Het Veiligheidsbureau heeft zich voor wat betreft de brandweer gericht op het verbeteren van advisering op brandveiligheid en waterwinning bij bouw- en ruimtelijke ordeningsplannen. Ook zijn al veel voorbereidingen gemaakt om de vrijwillige brandweermensen in Anna Paulowna, Schagen en Zijpe te kunnen ondersteunen met oefenen en onderhoud van materieel en materiaal. Bovendien is een start gemaakt met het maken van waterwinkaarten en bereikbaarheidskaarten om de vrijwillige brandweermensen goed te kunnen ondersteunen bij de soms moeilijke taak die ze moeten uitvoeren.
Qua bedrijfsvoering heeft het Veiligheidsbureau zich gericht op de bestuurlijke informatievoorziening en regelgeving, zodat de burgemeesters een actueel inzicht hebben van het functioneren van het Veiligheidsbureau maar ook van hun eigen gemeentelijke brandweerorganisatie.

De kwaliteit van de brandweerzorg en de rampenbestrijding in Anna Paulowna, Schagen en Zijpe is het laatste half jaar sterk verbeterd. En dat terwijl het Veiligheidsbureau nu nog maar bemenst wordt door 5 personen. Pas vanaf aankomende juli werken de benodigde 9 mannen en vrouwen in het Veiligheidsbureau. Interessant detail is overigens dat daaronder, geheel ongebruikelijk in brandweer- en rampenbestrijdingsland, 4 vrouwen zijn.

Om het gewenste kwaliteitsniveau eind 2009 te kunnen bereiken moet er nog wel het nodige gebeuren. Het Veiligheidsbureau heeft binnen een half jaar uitzonderlijk grote stappen in de goede richting gezet en een enorme vooruitgang geboekt. De kwaliteit van de brandweerorganisaties in de gemeenten qua aanrijdtijden en overschrijdingspercentages is landelijk een hot-item. Dit is het eerst aankomende onderwerp waarmee het Veiligheidsbureau aan de slag gaat in de rest van 2008.