VVD


6-5-2008

Rutte: Gemeenten mogen geen bijstandsmensen afschrijven

VVD-leider Mark Rutte vindt dat het tijd wordt voor nieuwe stappen in de strijd tegen langdurige werkloosheid.

Volgens onderzoek van Divosa doet zeker 30% van de sociale diensten niets om langdurige werklozen aan een baan te helpen. Volgens Rutte is dit onbestaanbaar. "Wij mogen in dit beschaafde land niet accepteren dat 100.000 uitkeringsgerechtigden voor altijd worden afgeschreven. Iedereen die niet in de WAO zit, kan aan de slag. Dat moet het uitgangspunt zijn. Ik pleit daarom voor het landelijk doorvoeren van een werkplicht. Krijgt je bijstand, dan werk je als tegenprestatie."

De huidige Wet Werk en Bijstand is door Rutte zelf ontworpen en daarom gaan de huidige ontwikkelingen hem persoonlijk aan het hart. "De doorgevoerde verandering om de uitvoering aan gemeenten te laten is een juiste. Zij weten het beste hoe zij `hun' werklozen aan de slag kunnen helpen. Maar, nu zijn wel vervolgstappen nodig om de groep langdurige werklozen aan de slag te helpen. Daar hoort een hardere aanpak bij: iedereen in de bijstand kan werken."

De VVD is voorstander van het landelijk invoeren van het Workfirst-principe. De focus ligt daarbij op werk. Iemand die een bijstandsuitkering ontvangt, moet als tegenprestatie werken bij een gemeentelijke dienst of bijvoorbeeld in de zorg. In regio's waar het Workfirst-principe wordt toegepast (o.a. Groningen) worden goede resultaten geboekt. De werkplicht geeft uitkeringsgerechtigden ook meer kansen op de arbeidsmarkt. Voor Rutte snijdt de werkplicht aan twee kanten. "Niet alleen voorkom je dat duizenden Nederlanders wegkwijnen op de bank, het kan ons ook helpen in het oplossen van de vele tekorten op de arbeidsmarkt. Hoe kan het dat we heel veel Polen nodig hebben om hier te werken, terwijl een deel van de sociale diensten niet omkijkt naar meer dan 100.000 uitkeringsgerechtigden?"

Dinsdag 6 mei 2008